Aleksandar Marton najavio održavanje 4. sednice Skupštine za utorak, 30. septembar

U današnjem obraćanju predstavnicima medija, predsednik Skupštine Grada Zrenjanina Aleksandar Marton najavio je za naredni utorak, 30. septembar, u 10 časova, održavanje 4. sednice lokalnog parlamenta, na čijem će se dnevnom redu naći 36 tačaka. On je istakao da će se na dnevnom redu, kao prva tačka, naći ona koja se tiče funkcionisanja lokalne samouprave – Odluka o Gradskoj upravi Zrenjanina. Ta će odluka, po Martonovim rečima, dovesti do novog kvaliteta u radu Gradske uprave. Nova organizacija u radu Gradske uprave doneće ne samo strukturne, već i kadrovske promene koje bi trebalo da daju osveženje u radu Uprave već do kraja ove, a naročito tokom naredne godine.

- U svetlu činjenice da Zrenjanin koji nije više opština, već grad, ima brojne potrebe, tako se moramo i ponašati. Te potrebe pred nama postavlja visok priliv investicija, ali i činjenica da smo servis građana prema kojima se moramo otvarati. Stoga Gradska uprava mora funkcionisati na kvalitetan način – rekao je Marton i dodao da je u saziv naredne skupštinske sednice uvršten čitav niz važnih tačaka koje se tiču funkcionisanja određenih institucija koje su pod gradskom ingerencijom.

- Na ovoj sednici biće izmenjena Odluka o ombudsmanu, kojom će funkcija ombudsmana biti podignuta na viši nivo. On će dobiti svoje pomoćnike i svoju službu, čime će se steći uslovi za lakše rešavanje svih problema koji tište građane i građanske Zrenjanina, a vezani su za određenu učinjenu nepravdu. Ovim će Zrenjanin, koji je kao prva opština u Vojvodini dobio službu zaštitnika građana – ombudsmana, moći da se pohvali da ima najbolju službu ombudsmana u Pokrajini i u Srbiji. U određenoj meri će na predstojećoj sednici biti modifikovana i Odluka o javnom pravobranilaštvu – rekao je Marton.

 

Aleksandar Marton

 

Govoreći o odlukama kojima se formiraju dva nova saveta - Savet za odbranu i bezbednost Grada Zrenjanina i Gradski Savet za mlade – Aleksandar Marton rekao je da će formiranjem prvog Saveta biti, praktično, prihvaćene žalbe brojnih građana koji su se obraćali funkcionerima lokalne samouprave upravo u vezi sa pitanjima koja se tiču bezbednosti građana Zrenjanina i njihove imovine. Što se Saveta za mlade tiče, Zrenjanin do sada nije imao ovakvo radno telo Skupštine.

- Govorimo o mladima koji su budućnost ove zemlje i ovog grada, a često se u praksi ne ponašamo tako. Sada ćemo formirati radno telo koje će imati u sastavu samo mlade ljude, predstavnike političkih partija, đačkog parlamenta, studentske unije, nevladinih organizacija koje se bave pitanjima mladih i imaće mogućnost da se na jasan način bori za pitanja mladih – istakao je Marton i naglasio da je ovo jedan od načina da se pređe "sa reči na dela" i realizuje ono što je obećavano u predizbornoj kampanji.

Na novinarsko pitanje da li ima naznaka o formiranju novih odborničkih grupa u lokalnom parlamentu, predsednik zrenjaninske Skupštine rekao je da mu se tim povodom niko od odbornika nije obraćao, ali da je odbornik Srpske radikalne stranke Stanislav Vasiljević obavestio Skupštinu da je "povukao ostavku na funkciju odbornika, koja je stavljena na raspolaganje Srpskoj radikalnoj stranci". Šta ovo, praktično, znači, saznaće se već narednog utorka, 30. septembra, u najavljenom terminu održavanja 4. sednice Skupštine Grada Zrenjanina.