Ambasador Japana u Srbiji Tadaši Nagai posetio školu u Melencima

Njegova Ekselencija ambasador Japana u Srbiji Tadaši Nagai posetio je juče osnovnu školu Dr "Boško Vrebalov" u Melencima. Vlada Japana je ovu školu donirala sa 66 hiljada evra, kao podršku poboljšanju obrazovnog sistema Srbije. Uključujući ovu donaciju, ukupan iznos japanske pomoći za osnovne potrebe stanovništva u Srbiji od 1999. god. iznosi 5,6 miliona evra, dok je ukupan iznos japanske ekonomske pomoći Srbiji u toku istog perioda  dostigao gotovo 200 miliona evra.

Osnovna škola u Melencima u proteklom je periodu realizovala ovu donaciju tako što je izvršila zamenu svih prozora i vrata na zgradi na kojoj su velike staklene površine dominantne i gde je postojao problem gubitka energije usled neadekvatne i dotrajale stolarije. Ambasador Nagai juče se uverio da je donacija utrošena na predviđeni način i izrazio zadovoljstvo što će melenački đaci imati bolje uslove za rad i boravak u školi. Oni su mu priredili svečani doček, uz prigodnu izložbu i kraći umetnički program, a ceremoniji su prisustvovali i Milka Andrić, načelnik sektora i pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje u Ministarstvu prosvete Republike Srbije i Aleksandar Marton, Predsednik Skupštine grada Zrenjanina. Prisutne je pozdravila i u ulozi domaćina bila direktorka škole Svetlana Stojković, a u obraćanju domaćinima i predstavnicima medija ambasador Japana rekao je da donacije naroda Japana Srbiji predstavljaju znak prijateljstva koje će dugo trajati i izrazio očekivanja da će đaci u melenačkoj školi čuvati to što su dobili.
 

Razgovor u holu škole Poseta nastavnom času

 

Milka Andrić zahvalila se narodu i Vladi Japana na svim donacijama koje su dali srpskim školama i dodala da uspesi u obrazovanju ne zavise samo od nastavnih planova i programa, već i od okolnosti i ambijenta u kom deca uče.

- Svaka pomoć ovog tipa dobrodošla je da što bezbolnije dočekamo trenutak kada ćemo u školama moći i bez donacija da obezbedimo optimalne uslove u kojima će deca učiti – rekla je Andrićeva.

Sličnog mišljenja bio je i predsednik zrenjaninske Skupštine Aleksandar Marton, koji je rekao da je susret s predstavnicima Japana u Melencima još jedan primer dobročinstva naroda koji Melencima, Zrenjaninu, Vojvodini i Srbiji želi dobro.

- Građani i država Srbija trebalo bi da pokažu jasan signal prema Vladi Japana i svim ostalim vladama koje pomažu ovoj državi, a taj signal trebalo bi da se ogleda u stabilizaciji stanja u njoj i što bržem dolasku vremena u kom nam neće biti potrebna bilo čija pomoć, već da ćemo, kao stabilna i bogata država, sami biti u mogućnosti da podmirujemo sve svoje potrebe i da ćemo moći da pomažemo druge – istakao je Marton tokom jučerašnjeg skupa u osnovnoj školi "Dr Boško Vrebalov" u Melencima.

 

 

Vlada Republike Japan realizovala je u Srbiji ukupno 101 projekat u okviru POPOS donacija (Projekti za osnovne potrebe stanovništva). Od toga je 47 projekata realizovano u oblasti zdravstva, 46 u oblasti obrazovanja i 8 u drugim oblastima. U sektoru obrazovanja, POPOS donacije teže da stvore optimalne uslove u kojima bi deca potpuno ostvarivala svoje  pravo na osnovno obrazovanje. Posebna pažnja se posvećuje deci sa socijalnih margina. Japan, takođe, podržava Vladu Srbije u nastojanjima da stvori uslove dostupnosti  obrazovanja za svakoga.