Predstavnici bratskih gradova u Zrenjaninu

Predsednik Skupštine Grada Zrenjanina Aleksandar Marton danas je u Gradskoj kući organizovao prijem za predstavnike bratskih gradova i gradova prijatelja Zrenjanina – Arada Rešice iz Rumunije, Bekeščabe iz Mađarske i Trebinja, Republika Srpska, koji već po tradiciji borave u našem gradu tokom manifestacije "Dani piva". Prijemu su prisustvovali i načelnik Gradske uprave Aleksandra Odavić – Mak, kao i načelnik Odeljenja za poslove uprave Trajan Pankarićan.

 

Prijem za predstavnike bratskih gradova  Prijem za predstavnike bratskih gradova 

 

Lep običaj predstavnika lokalne samouprave Zrenjanina da se za goste upriliči zajednički prijem ove godine je nastavio predsednik zrenjaninske Skupštine, koji je gostima poželeo prijatan boravak u Zrenjaninu, uz želju za unapređenjem dosadašnje saradnje u svim oblastima i ponovnim viđenjem. On je posebno istakao primere Rumunije i Mađarske, iz kojih se pre dvadesetak godina s poštovanjem gledalo na Jugoslaviju, kao na razvijenu evropsku državu, dok je danas Srbija u situaciji da od ovih susednih zemalja, članica Evropske unije, preuzima iskustva vezana kako za privredni razvoj, tako i po pitanju evropskih integracija. Marton je izrazio očekivanja, a sličnog su mišljenja bili i predstavnici delegacije Trebinja, da u narednih nekoliko godina možemo svi biti deo evropske zajednice naroda, a u oblasti privrede slediti primer Arada, gde je stopa nezaposlenosti stanovništva, praktično, svedena na zanemarljivih 1%.

  

 Prijem za predstavnike bratskih gradova Prijem za predstavnike bratskih gradova

  

Tokom današnjeg susreta istaknuti su brojni primeri saradnje između Grada Zrenjanina i gradova čije su delegacije prisutne, pa su tako govornici podsetili na saradnju i zajedničke projekte u oblasti turizma, kulture, privrede, sporta. Trebinje je predstavio zamenik načelnika opštine Jovan Vlatković, u ime Bekeščabe prisutnima se obratio odbornik tamošnje Skupštine Bokroš Matijas, u ime Arada član Gradskog veća Kosmin Serb i u ime Rešice Bogdan Paunesku, direktor Privredne komore.

Predstavnici delegacija svih gradova prisustvovaće večerašnjem tradicionalnom svečanom koktelu u Gradskoj bašti, kada će ih pozdraviti i gradonačelnik Zrenjanina Goran Knežević.