Predstavnicima 19 vojvođanskih opština i Grada Zrenjanina prezentovan projekat "Exchange 2"

U četvrtak, 11. septembra, u Gradskoj kući u Zrenjaninu održan je informativni sastanak tima projekta "EXCHANGE 2" (Eksčejndž 2) – Zajednička podrška lokalnim samoupravama" i predstavnika 19 vojvođanskih opština: Novi Bečej, Nova Crnja, Žitište, Sečanj, Kanjiža, Senta, Ada, Čoka, Novi Kneževac, Kikinda, Plandište, Opovo, Kovačica, Alibunar, Vršac, Bela Crkva, Inđija, Titel, Stara Pazova kao i Grada Zrenjanina. Ovom prilikom detaljnije je predstavljen projekat "Exchange 2 – Zajednička podrška lokalnim samoupravama" i njegove komponente, a predstavljen je i plan daljih aktivnosti sa opštinama koje budu odabrane za učešće.

 

Multimedijalana sala - konferencija za štampu


 Učesnike sastanka pozdravili su i generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština SKGO Đorđe Staničić i predsednik Skupštine Grada Zrenjanina Aleksandar Marton, a o samom projektu govorio je Mark Baret, šef projektnog tima. Kako je ovom prilikom istaknuto,  "Exchange 2 – Zajednička podrška lokalnim samoupravama" je program koji finansira EU i sprovodi Evropska agencija za rekonstrukciju, a namenjen je pružanju podrške jačanju kapaciteta Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i odabranih gradova i opština. Definisanje uloga i nadležnosti nacionalne asocijacije lokalnih vlasti, SKGO, i odabranih gradova i opština, kao i podrška jačanju njihovih kapaciteta u skladu sa standardima Evropske unije treba da doprinese bržem tempu reformi neophodnih za integraciju u evropske tokove.             

"Exchange 2" pruža podršku SKGO, gradovima i opštinama u implementaciji strateških prioriteta razvoja lokalne samouprave u Srbiji, uključujući i nove nadležnosti prenete sa centralnog nivoa. Planirani rezultati projekta jesu: Podrška razvoju organizacije i kapaciteta SKGO i priprema sledeće faze podrške lokalnoj samoupravi u Srbiji;  Unapređenje okruženja za rad lokalne samouprave (sprovođenje pravnih analiza, razvijanje smernica za pružanje usluga definisanih zakonima, uključujući i ispitivanje mogućnosti za formiranje Fonda za razvoj lokalne samouprave) i Obezbeđivanje direktne podrške odabranim gradovima i opštinama u oblasti pripreme ili daljeg razvoja strategija održivog razvoja i priprema i sprovođenje Paketa podrške opštinskim uslugama kroz SKGO.
 

Multimedijalana sala - konferencija za štampu


Program "Exchange 2" trajaće 24 meseca, od februara 2008. do marta 2010. godine, a ukupna vrednost programa je 4,5 miliona evra. Od tih sredstava, 1 milion evra predviđeno je za projekat  Exchange 2 – Jačanje kapaciteta Stalne konferencije gradova i opština, koji realizuje SKGO, a 3,5 miliona za projekat "Exchange 2 – Zajednička podrška lokalnim samoupravama", koji realizuje konzorcijum predvođen organizacijom GDSI (Galway Development Services International) iz Republike Irske, u bliskoj saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština.