Odobreno proširenje slobodne zone u Zrenjaninu

Vlada Republike Srbije odobrila je proširenje Slobodne zone Zrenjanin sa sadašnjih šest na 98 ha, što će obezbediti povoljnije uslove poslovanja za kompanije koje posluju u Slobodnoj zoni. Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Predrag Stankov objasnio je da se Slobodna zona sada proširuje na tri lokacije. Osim prve, gde se nalazi „Kolpa“, sada su otvorene i industrijske zone „Jugoistok - Ečka“ i „Bagljaš“.
- To mnogo znači domaćim i stranim investitorima koji izvoze svoju robu. Da bismo im omogućili ove povoljne uslove poslovanja morali smo da uradimo ozbiljnu studiju i opravdamo takvu odluku - rekao je Stankov. Studiju izvodljivosti proširenja zone podnela je kompanija sa ograničenom odgovornošću „Slobodna zona Zrenjanin“ , koju su osnovale lokalna samouprava i „Kolpa Zrenjanin“ još 2005. godine.

 

 


Direktor Slobodne zone Zrenjanin Branislav Malagurski kaže da ovo otvara novu priliku za povećanje industrijskih kapaciteta i pune zaposlenosti radne snage koja je sada nezaposlena u gradu.
- Deset kompanija iz industrijske zone „Ečka“ biće u novoj slobodnoj zoni, a nemačka kompanija „Draxlmayer“ u zoni „Bagljaš“, koja planira da do kraja 2012. ima 1, 730 zaposlenih, i zaposliće još nekoliko stotina u sledećoj godini - istakao je Malagurski.
Očekuje se da će, kako kaže, vrednost investicije u Slobodnoj zoni ove godine biti 21 milion evra, od čega se 15 miliona odnosi na "Draxlmayer", trenutno najvećeg vojvođanskog poslodavca.

 

Direktor "Draxlmayer" u Srbiji Miro Vidošević kaže da je Kompanija zainteresovana za proširenje poslovanja zahvaljujući povoljnim uslovima režima Slobodne zone.