Projekat „Povratak u budućnost“ vodi ka alternativnim izvorima energije

U Osnovnoj školi "Jovan Cvijić" održana je konferencija za štampu kojom je najavljen završetak prve faze Projekta "Povratak u budućnost", finansiran sredstvima EU.

 

Prema rečima rukovodioca projekta, Željka Kevrešana „Povratak u budućnost“ realizuje se kroz IPA program prekogranične saradnje i odnosi se na novi pristup u razvoju alternativnih energetskih resursa koji su veoma važni za poboljšanje kvaliteta života ljudi koji žive u pograničnim oblastima Srbije i Rumunije. Ugovorni strana je Grad Zrenjanin, a partnerska privredna komora okruga Timis. Ukupna vrednost projekta je 536.500 Eura, uključujući bespovratna sredstva EU kroz IPA koja iznosi 456.025 Eura.

 

 

Govoreći o projektu gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov kaže da je to samo jedna od desetina koja će se sprovesti uz referencu na Savetu gradonačelnika potpisanom u Briselu ove godine.
- Ovo je dogovor više od 2.000 gradova Evrope koji se obavezuju na povećanje energetske efikasnosti do 2020. godine korišćenjem alternativnih izvora energije sa ciljem smanjenja CO2 za oko 20% što bi smanjilo celokupno zagrevanje planeta - objašnjava Mihajlov dodajući da je grad Zrenjanin jedan od pionira u Srbiji u oblasti alternativnih izvora energije.
- Nastavljamo sa ovim projektima, kreiramo Strategiju razvoja i korišćenja alternativnih izvora energije za 2012. godinu i nadamo se da ćemo do 2020. godine to ostvariti kao i drugi evropski gradovi - dodaje on.

 

 

Zamenik gradonačelnika, Predrag Stankov kaže da će projekat biti gotov do 15. jula i da je do sada održano četrdesetak radionica o alternativnim izvorima energije u gradskim osnovnim i srednjim školama, a trenutno se radovi u školi „Jovan Cvijić“ završavaju.

 

Ovo je zapravo pilot projekat za procenu uštede energije, objasnio je on.

 Direktor škole "Jovan Cvijić", Nenad Milovančev, izrazio je zadovoljstvo i zahvalio lokalnoj vlasti što je Školu uključila u ovaj projekat.
- Završili smo većinu stolarskih radova, a ostatak će biti pokriven sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, jer su naši đaci na ovom polju dobro obrazovani i osvojili su prvo mesto na konkursu Sekretarijata.

 

Nakon konferencije za štampu učenicima su uručene majice i promotivni materijal.