Studija pošumljavanja zemljišta od strane GIZ-a za grad Zrenjanin

Predstavnici Agencije za međunarodnu saradnju GIZ predali su Studiju pošumljavanja zemljišta Gradskoj upravi Zrenjanina. Brzo rastuća stabla koja bi se koristila kao gorivo na biomasu za gradske kotlove. Ovaj projekat se realizuje u još nekoliko gradova u Srbiji, ali ono što razlikuje Zrenjanin od ostalih, je to što se zemljište koje će se koristiti za uzgoj vrbe klasifikuje kao klasa pet, to jest zemlja najlošijeg kvaliteta koja se ne može koristiti za ništa drugo.
 
-Drveće se sadi, seče posle tri godine, preradi u biomasu, čime se dobiva ne samo jeftino, već i energetski efikasno gorivo - kaže GIZ naglašavajući da se iz vrbe može dobiti mnogo više biomase nego iz kukuruza uzgojenog na parceli iste veličine.

Toplana u Zrenjaninu već nekoliko godina planira izgradnju kotla na biomasu. Ali sredstva potrebna za to nemaju ni toplani ni grad, pa je jedno od opcionih rešenja bilo javno-privatno partnerstvo. To nije samo skup kotao, već i potrebna količina biomase. U tom pogledu brzorastuća vrba može biti korisna.

 

 

 

- Prošle godine smo tokom studijske posete Nemačkoj, u organizaciji GIZ-a, imali prilike da vidimo kako rade njihove takozvane rotirajuće plantaže. Takođe smo posetili institut u bavarskom okrugu koji se bavi istraživanjem kvaliteta biomase. Taj institut je zainteresovan za uspostavljanje saradnje sa Tehničkim fakultetom „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu, gde bi bila otvorena laboratorija za biomasu i energetsku efikasnost - kaže zamenik gradonačelnika Duško Radišić.
 
Objašnjava da je ta ideja i Studija nastala iz želje lokalne vlasti da građanima obezbede jeftinije grejanje. Ostale prednosti uključuju pošumljavanje, a s vremenom i poboljšanje kvaliteta tla.
 
- Javno komunalno preduzeće Gradska toplana već je pripremilo projekat JPP i njegova primena bi mogla da počne i pre sadnje jer u Srbiji ima dosta proizvođača drveta.

 

Ako bismo, recimo, ove godine posadili drvo, za tri godine imali bismo kapacitete toplane Zrenjanin - ističe Radišić dodajući da su, prema studiji Lajpcig instituta, najpovoljnije parcele u Mužlji, Aradcu i Čenti.