Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu - Praznik grada Zrenjanina

Grad Zrenjanin danas obeležava 99. godišnjicu od oslobođenja u Prvom svetskom ratu, 17. novembra 1918. godine, kada su u tadašnji Veliki Bečkerek ušli pripadnici Prve armije srpske vojske vojvode Petra Bojovića, Gvozdenog puka "Knjaz Mihajlo" i Pešadijske brigade pukovnika Dragutina Ristića – "Brigadira". Istorijske promene koje su se odvijale prethodnih i narednih dana od tog datuma, uslovile su smenu vlasti i smenu država na ovim prostorima, a srpski narod dočekao je gotovo tri veka željenu slobodu. 
 
 
 
U prepodnevnim časovima položeni su venci na spomen-obeležja posvećena ličnostima i događajima iz Prvog svetskog rata, a obeležen je i Dan Komande za razvoj Banatske brigade, u kasarni Garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu. 
 
Vence na spomen-kosturnicu srpskim i ruskim ratnicima na Gradnuličkom groblju, spomen-ploču posvećenu Brigadiru Ristiću, spomen-bistu Vojvode Petra Bojovića, spomen-ploču u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice posvećenu srpskim dobrovoljcima i na spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću položlili su predstavnici Grada Zrenjanina, Komande garnizona Zrenjanin, Udruženja ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920, Društva rusko-srpskog prijateljstva, Udruženja prijatelja Matice Srpske, Odbora za obnovu spomenika Kralju Petru i pojedinih političkih stranaka. Na Trgu slobode održan je i pomen palim ratnicima i dobrovoljcima, a činodejstvovali su sveštenici Srpske pravoslavne crkve u Zrenjaninu.
 
 
 
Centralnoj svečanosti na Trgu slobode prisustvovali su i ministri u Vladi Republike Srbije koji danas borave u zvaničnoj poseti Gradu Zrenjaninu - ministar privrede Goran Knežević i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević
 
Ispred Grada Zrenjanina venac su na Gradnuličkom groblju položili pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura, član Gradskog veća Pero Pilipović i zamenica sekretara Skupštine grada Svetlana Grujić. Na spomen-ploču Brigadiru Ristiću venac su položili članica Gradskog veća Sanja Žurž Nedeljkov, odbornik Skupštine grada Jaroslav Stevanov, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave Jelena Dragić i zamenik načelnika Odeljenja Komunalne policije, odbrane, vanrednih situacija i zajedničkih poslova Gradske uprave Dušan Kuridža.   
 
 
 
Počast vojvodi Petru Bojoviću, polaganjem venca na spomen-bistu, odali su pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, član Gradskog veća Slaviša Vlačić i zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica. Predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović, član Gradskog veća Radovan Višekruna i sekretar Gradskog veća Nenad Gavranić položili su venac na spomen-ploču u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice posvećenu srpskim dobrovoljcima u Prvom svetskom ratu. 
 
 
 
 
Centralna svečanost održana je, tradicionalno, na Trgu slobode, ispred spomenika kralju Petru I Oslobodiocu, gde su venac na spomenik kralju Petru položili gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović i zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica. Gradski hor Kulturnog centra otpevao je himnu Republike Srbije, a glumac NP "Toša Jovanović" Milan Kočalović interpretirao je pesmu Jovana Dučića “Ave Serbia”. Pomen palim učesnicima Velikog rata služili su sveštenici Srpske pravoslavne crkve u Zrenjaninu.
 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić istakao da se danas sećamo naših slavnih predaka i velikih istorijskih događaja, kada je Brigadir Ristić sa srpskom vojskom ušao u Veliki Bečkerek.
“Konačno je tada ostvarena višedecenijska, viševekovna želja našeg naroda da živi ujedinjen sa braćom južno od Dunava, sa Maticom Srbijom. Danas, povodom dana oslobođenja, Grad Zrenjanin organizuje više manifestacija, a proslava se završava Svečanom akademijom u Kulturnom centru”, kazao je Janjić.
 
Program obeležavanja Praznika grada Zrenjanina nastavlja se u popodnevnim i večernjim časovima, u Narodnom muzeju i Kulturnom centru Zrenjanina. U 17.30 časova, u holu muzeja, biće izložene intarzije koje predstavljaju portrete značajnih ličnosti iz Prvog svetskog rata, autora Ilije Mrkajića iz Vojvode, a u 17.30 časova, u Malom salonu, otvara se izložba “Dobrovoljci srednjeg Banata u Prvom svetskom ratu”. Svečana akademija u sali Kulturnog centra počinje u 19 ćasova, uz obraćanje gradonačelnika Čedomira Janjića, prigodan umetnički program i nastup mešovitog hora Pevačkog društva “Prepodobni Rafailo Banatski”. Ulaz na sve programe je slobodan.