Gradonačelnik Janjić: Sećanje na slavne pretke najčvršći temelji zgrade koju zajedno gradimo

Obeležavanje Praznika grada Zrenjanina, 17. novembra, završeno je sinoć svečanom akademijom i koncertom hora „Prepodobni Rafailo Banatski“, u Kulturnom centru Zrenjanina. U obraćanju prisutnim zvanicama, gostima i svojim sugrađanima, gradonačelnik Čedomir Janjić osvrnuo se na istorijska dešavanja od pre 99 godina i poručio im kakva su njegova očekivanja i želje za predstojeći period u razvoju grada. Čestitavši sugrađanima Praznik grada, rekao je da, u godinama kada se obeležava ceo vek od početka Velikog rata i prelomnih dešavanja tokom njegovog trajanja, naš grad zauzima časno mesto u istoriji srpskog naroda na ovim prostorima.
 
 
„Srbi preko Save i Dunava, koje su zvali “prečanima”, gotovo tri veka sanjali su isti nacionalni san, o ujedinjenju sa Maticom. Mnoge su se generacije rađale i nestajale, bez realne mogućnosti da dožive ostvarenje tog sna. Međutim, zajedno sa slobodom 1918. godine, iz našeg grada poslati su jasni signali da je najvažniji cilj upravo ujedinjenje sa Srbijom, pa tek onda slede razgovori o nekoj budućoj državi, kasnije formiranoj kao Kraljevina Jugoslavija“, podsetio je Janjić i dodao da je usledio 17. novembar, dan koji se ističe u svim gradskim hronikama kao primer smene vlasti i smene država bez prolivanja krvi i nepotrebnih ljudskih stradanja. 
 
 
„Nikada se na ovim prostorima nije dogodilo da toliko krupne i dalekosežne istorijske promene proteknu na tako miran način. Još jednom moramo da ukažemo na ogroman značaj reči pukovnika Dragutina Ristića, predvodnika Pešadijske brigade Gvozdenog puka “Knjaz Mihajlo“ - da će zaštitu vojske Kralja Petra Prvog imati ne samo Srbi, već i sve druge narodnosti koje stotinama godina ovde žive zajedno.
Sećanje na te slavne istorijske događaje, sećanje na naše slavne pretke, naše sugrađane, političke vođe, vojničke dobrovoljce, ratnike od Istočnog do Solunskog fronta, nije samo poštovanje i naš dug prema prošlosti. To je i najbolji zalog za neko buduće vreme, to su najčvršći temelji zgrade koju zajedno gradimo, u nastojanjima da naš grad i ova sredina budu dobro i poželjno mesto za život, za školovanje, za  investiranje, za bavljenje sportom i kulturom, za svaku ljudsku delatnost“, kazao je Janjić i osvrnuo se na vreme sadašnje, i neko buduće.
 
 
„Od juče se do Novog Sada stiže obnovljenim putem, brže i sigurnije. Sa pokrajinskom i republičkom administracijom intenzivno pripremamo velike projekte, ne samo u oblasti infrastrukture, već, pre svega domenu zapošljavanja naših sugrađana i otvaranja novih radnih mesta. Beležimo u ovoj godini značajan porast interesovanja investitora za ulaganja u pojedine proizvodne pogone koji su iz različitih razloga napušteni, ali i za gradnju novih kapaciteta, pre svega u našoj zoni “Jugoistok”. Retko koji grad u Srbiji može investitorima ponuditi tako dobre uslove za ulaganje, brzu i efikasnu administraciju.
Ponosni smo na tu činjenicu, ali ćemo biti najzadovoljniji kada u našim industrijskim zonama više ne bude slobodnog prostora, kada svi naši sugrađani budu zaposleni i kada budu mogli da biraju na kojim će radnim mestima i u kojim preduzećima raditi. Uveren sam da ni taj dan nije daleko i da smo zaista na dobrom putu da to i ostvarimo“, poručio je gradonačelnik povodom Praznika grada Zrenjanina.
 
 
Voditelj programa bio je glumac Milan Kočalović, koji je preneo reči dr Slavka Županskog i pukovnika Dragutina Ristića „Brigadira“, izgovorene s balkona Županijske zgrade u Velikom Bečekereku na dan oslobođenja, 17. novembra 1918. godine. On je prezentovao i izlaganje istoričara Slobodana Milina, koji kaže da je „Istorija srpske vojske u Velikom ratu priča o Vaskrsenju, te da su besmrtna vera u konačnu pobedu i nesagoriva želja srpskih vojnika za slobodom, bile poput krajugaonog kamena iz Hristove priče o kojem je rečeno da ko na njega padne, razbiće se, a na koga padne, satrće ga“.
„Na taj junački kamen zemlje Srbije pale su i razbile se na Ceru austrougarske pukovnije, a sa njima i priča o hiljadugodišnjoj tradiciji, slavi i herojstvu. Tim krajugaonim kamenom satrvena je zlokobna tamnica naroda – crno-žuta Habsburška monarhija“, poručio je Milin.  
 
 
Vrhunski umetnički događaj priredili su potom svojim sugrađanima članovi mešovitog hora „Prepodobni Rafailo Banatski“, pod upravom mr Senke Milisavljević. Bio je to prvi njihov nastup nakon što su nedavno proglašeni za najbolji hor i osvojili prvu nagradu u natpevavanju na 52. „Mokranjčevim danima“ u Zaječaru.
 
Iako hor koji prevashodno neguje duhovnu, crkvenu muziku, sinoć su raspoloženi zrenjaninski pevači pokazali da itekako uspešno mogu prezentovati i druge žanrove. Primereno prazniku, i sećanju na događaje iz Prvog svetskog rata, sjajno su interpretirali i nekoliko srpskih rodoljubivih kompozicija iz tog perioda, u aranžmanima prilagođenim visokim pevačkim mogućnostima članova hora. Publika je tako mogla da čuje i „Lađu francusku“, „Tamo daleko“, „Ovo je Srbija“, ali i „Vostani Serbije“ i druge, za koje su članovi hora i dirigentkinja Senka Milisavljević nagrađeni dugim i toplim aplauzom.