Jezik i nacionalni identitet - iskustva i problemi u praksi

Kolegijum Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana „Jezik i nacionalni identitet – iskustva i problemi u praksi”,održava se danas u Multimedijalnoj sali Gradske kuće. 

 

 

Kako je rečeno, kolegijum ove institucije predstavlja mehanizam putem kog izabrana lica i zaposleni u njoj zajednički razmatraju najvažnija pitanja u oblastima koje su u njenoj nadležnosti.

Zoran Pavlović, pokrajinski zaštitnik građana kazao je da je ideja proširenih kolegijuma da na njih poziva stručnjake iz oblasti o kojima se raspravlja.

- Pozvali smo predstavnike nacionalnih saveta i nadamo se da ćemo u diskusiji sa njima doći do nekih rešenja koja bi eventualno vodila poboljšanju korišćenja ustavnog prava na službenu upotrebu jezika i pisma i svih posledičnih stvari koje idu vezano za to. Nadamo se da ćemo u toj ideji uspeti i da ćemo dogodine posvetiti dva dana ovako važnom pitanju - rekao je on. 

 

 

Pozdravne reči uputio je zamenik gradonačelnika Saša Sanovac koji je istakao da grad Zrenjanin želi da bude lepo mesto za život svih koji na teritorji grada žive, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.

- Poštujemo sve ono što su zakonske odredbe kako bi i sa te strane omogućili svim predstavnicima nacionalnih manjina potpuno identična prava. Zrenjanin je sjajno mesto za održavanje ovakvih skupova jer, prema poslednjem popisu stanovništva, dvadeset dve nacionalne manjine žive na teritoriji našeg grada, a u službenoj upotrebi je četiri jezika, i upravo to pokazuje širinu Zrenjanina i to daje velikii značaj, želju i potrebu da se poštuju i nacionalne manjine - rekao je Santovac.

Naglasio je i da je u Statutu grada i poslovniku o radu Skupštine omogućeno obraćanje i na jezicima nacionalnih manjina, tako da je, rekao je on, Zrenjanin odličan primer.

- Još draže mi je kada čujem od viših organa i onih koji se bave ovm temom, da iznose pohvale našem gradu. To ne treba da nas uspava, već da stvaramo još bolje uslove i još bolji ambijent za sve nas - dodao je Santovac.

 

 

Lavinija Tapalaga ispred rumunskog Nacionalnog saveta istakla da je ovo dobra praksa, posebno u Zrenjaninu gde vladaju dobri međunacionalni odnosi, a ujedno i prilika da se ukaže na pozitivne primere, kao i eventalne probleme.