Ministar Đorđević u poseti Gerontološkom centru Zrenjanin

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, zajedno sa  ambasadorom Republike Poljske, Nj.E., Tomašom Njegođišom, pokrajinskim sekretarom za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predragom Vuletićem i gradonačelnikom Zrenjanina obišao je danas Gerontološki centar Zrenjanin.

 

 

Ministar Đorđević je ukazao da je obaveza Ministarstva i države da brinu o starima, što se čini kroz različite načine. 

- Jedan od njih jesu ovakvi domovi koje država finansira i želi da oni budu u najboljem stanju iz razloga što naši nasjatariji građani to zaslužuju. Želimo da njihov položaj i boravak budu na najvišem nivou, a mislim da država uspeva u tome i da, bez obzira što smo imali jedan krizni period, država nije zaboravila stare. I sada kada je situacija bolja, država želi da ulaže i pomaže - rekao je Đorđević.

On je ukazao da su ovakve posete veoma značajne jer se na terenu može sagledati stuacija i razgovarati sa korisnicima.

- Najbolji način je imati lični uvid u to i kada sedite u Beogradu i donosite odluke da znate da su one po meri i zahtevima ovih ljudi - dodao je on ukazujući da podršku i pomoć ovakvim centrima pruža i pokrajinska Vlada , što će dodatno poboljšati uslove u kojima borave stara lica. 

 

 

Ambasador Poljske kazao je da ta država, kroz brojne projekte pomaže Srbiji, kao što je to slučaj i u Gerontološkom centru. 

- Uglavnom su to projekti koji pomažu društvu. Ovde gde smo danas pomogli smo starim osobama a projekte smo realizovali i u školama, domovima zdravlja i bolnicama. Ovo je zapravo nastavak dobre saradnje Srbije i Poljske - rekao je ambasador Tomaš. 

Sekretar Vuletić je ukazao da je pokrajinska Vlada narednu godinu proglasila Godinom socijalne zaštite , a kada su investicije u pitanju, u proteklih 30 dana , 44 miliona uložena su u ustanove socijalne zaštite i koje se bave smeštajem lica, a za izradu projektno - tehničke dokumentacije. 

Istakao je da u Vojvodini ima 27 ustanova, a da je zadatak Pokrajine da sve one dobiju licencu za rad.

- Zahvaljuemo i Ambasadi Poljske koja se uključila u lanac međugeneracijske saradnje i solidarnosti - dodao je on.

 

 

Govoreći o pomoći koju Grad Zrenjanin pruža ovoj ustanovi, gradonačelnik Janjić je rekao da se to čini kroz više projekata i u saradnji sa Centrom za socijalni rad. 

- Imamo i Klub za stare u Ulici Nikole Pašića koji izuzetno dobro rade, a njihove članove videli smo i danas. Želeo bih da zahvalim ambasadoru Poljske koji nas je praktično okupio u ovom objektu koji je reprezentativan i na ponos svih Zrenjaninaca, ali, bez podrške Pokrajine i Ministarstva naš gerontološki centar ne bi mogao ovako da izgleda i siguran sam da ćemo ubuduće realizovati još zajedničkih projekata - kazao je gradonačelnik Janjić.

 

 

Direktorka Tanja Živanov objasnila je da je u saradnji sa Ambasadom Poljske realizovan projekat “Radna terapija korisnika Gerontološkog centra” čiji je cilj socijalna integracija osoba koje spadaju u ugrožene grupe, korisnici centra, ali i nasjtariji i najmlađi sugrađani.

- Radionice koje su trajale više meseci obuhvatile su ne samo radne terapije već i druženje i prisećanje na detinjstvo - rekla je Živanov.

Zahvaljujući donaciji Ambasade dobijena je stolarska mašina, vredna 2.000 evra, kao i sto za stoni tenis i šahovske garniture.