Odluke Skupštine grada: 26 miliona evra ulaganja u poljoprivredu i renomirana južnokorejska kompanija u Zrenjaninu

Kako je juče i najavljeno, za danas je po hitnom postupku sazvana sednica Skupštine grada, na kojoj su odbornici usvojili šest odluka u vezi sa dodelom građevinskog i poljoprivrednog zemljišta investitorima. U skladu sa članom 62. stav 7. Poslovnika Skupštine grada Zrenjanina, obrazloženje za kraći rok za sazivanje 13. sednice Skupštine grada jeste hitnost u vezi sa postupkom investicija. 
 
 
Sednicom je predsedavao Oliver Mitrović, a osim odbornika i funkcionera lokalne samouprave, prisutni su bili i predstavnici udruženja poljoprivrednih proizvođača sa teritorije Grada Zrenjanina, koji su sa dvadesetak traktora stigli do prilaza Trgu slobode. Sednici nisu prisustvovali odbornici opozicije. Skupština grada dozvolila je obraćanje sa govornice poljoprivredniku Slavku Vukovu, koji je iskazao nezadovoljstvo zbog odluke da se poljoprivredno zemljište na teritoriji Grada Zrenjanina izda u dugoročni zakup nemačkoj kompaniji “Tenis” i firmama “Farmer 023 V&M” i “Fud Planet” d.o.o. iz Zrenjanina. 
 
 
Podsećamo, na predlog Gradskog veća, Skupština grada usvojila je predloge odluka o pravu prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, na osnovu kojih se na 30 godina, a na osnovu poziva Ministarstva poljoprivrede za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u Zrenjaninu, izdaje zemljište navedenim kompanijama, koje su među 15 zainteresovanih investitora ispunile sve uslove iz poziva. “Tenis” dobija zemljište na površini od 2.431 hektara, koje će početi da koristi 2019. godine, uz planiranu investiciju vrednu 21 milion evra. 
 
''Fud Planetu'' odobrena je investicija od 4,5 miliona evra, a reč je o izgradnji postrojenja za preradu soje u proteine. Njima je u zakup dato 900 hektara zemljišta i u narednih godinu dana zaposliće oko 30 radnika na teritoriji grada. 'Farmer 023 V&M'' dobiće 67 hektara zemljišta za koje će zakupninu plaćati oko 250 evra godišnje. Investicija te kompanije vredna je pola miliona evra i njom je planirana izgradnja objekta za stočarsku proizvodnju.
 
 
Pre tih odluka, Skupština je većinom glasova usvojila Predlog Zaključka o usvajanju Elaborata o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini u Industrijskoj zoni  "Jugoistok" po ceni manjoj od tržišne u korist kompanije “Eseks Balkan” d.o.o. Beograd. U pitanju je renomirana južnokorejska kompanija, članica “Superior Eseks Grupe”, globalni lider u projektovanju, proizvodnji i isporuci žičanih i kablovskih proizvoda. 
 
Komentarišući ove odluke, gradonačelnik Čedomir Janjić je rekao da su u pitanju investitori koji će uložiti 26 miliona evra u poljoprivredu i zaposliti preko stotinu naših sugrađana. 
“Mislim da je dobra strategija Vlade Republike Srbije da se privuče kapital u poljoprivredu i siguran sam da će se i nastaviti taj trend ulaganja i otvaranja novih radnih mesta. Vladina komisija odlučlivala je o isplativosti investicija svih zainteresovanih investitora, tri su odobrene i o njima je danas odlučivala Skupština”, kazao je gradonačelnik i dodao da postoje različita mišljenja o donetim odlukama, ali da on lično smatra da njihovim usvajanjem niko neće biti oštećen, naprotiv, da će doneti benefite u vidu novih ulaganja i otvaranja novih radnih mesta, pre svega u perifernim delovima teritrorije Grada Zrenjanina.   
 
“Svakodnevno smo u komunikaciji s našim poljoprivrednicima, zajedno donosimo planove za svaku narednu godinu, kada planiramo i budžet. Grad Zrenjanin sa mnogo različitih projekata pomaže i ratare i stočare, voćare, pčelare, tako da se zajedno o tome dogovaramo. Naravno da se ne slažemo oko nekih pitanja, ali mislim da je dobra odluka Vlade Republike Srbije da se dozvoli investitorima da ulažu u poljoprivrednu proizvodnju i podižu različite proizvodne kapacitete. I juče sam razgovarao s poljoprivrednicima, bilo je reči i o njihovom današnjem protestu i nastupu na samoj Skupštini i oni su dobro upoznati s mojim stavovima i u kom pravcu razmišljamo”.
 
 
Janjić je rekao i da period zakupa zemljišta od 30 godina nije dug, kada su u pitanju ulaganja od 26 miliona evra, jer je investitoru neophodna stabilnost u određenom vremenskom periodu.
“Ne prodaje se ni jedan ar zemljišta, samo se daje u dugoročni zakup investitoru”, kazao je on. 
 
Gradonačelnik se osvrnuo i na skupštinsku odluku o dodeli građevinskog zemljišta u zoni “Jugoistok” kompaniji “Eseks” iz Južne Koreje, za izgradnju pogona za proizvodnju emajliranih bakarnih žica, uz planirano ulaganje od preko 30 miliona evra. 
 
“Možda je najvažnija tačka današnjeg zasedanja bila upravo usvajanje elaborata za investitora iz Južne Koreje koji će, verovatno, po usvajanju elaborata od strane Vlade Srbije, i graditi proizvodne pogone u Zrenjaninu i zaposliti naše sugrađane, što je dobra vest, koja svedoči o brzini i efikasnosti Skupštine grada i lokalne administracije, jer smo u roku od 24 sata, od dobijanja elaborata na razmatranje, sazvali sednicu Skupštine grada i izglasali ovu odluku. Taj elaborat odlazi na razmatranje u Vladu Republike Srbije, očekujemo pozitivan odgovor i to je još jedna potvrda zašto je Zrenjanin najbolje mesto za investiranje u Srbiji”, naglasio je gradonačelnik nakon današnje sednice Skupštine grada.