Održana konferencija za novinare povodom početka ''Karavana igre'' u Zrenjaninu

Direktorka Nacionalne fondacije za umetničku igru Aja Jung i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura obratili su se danas predstavnicima medija, povodom održavanja manifestacije kulture „Karavan igre“ u našem gradu. Na konferenciji za novinare u holu Kulturnog centra Zrenjanina, „Karavan igre“ predstavljen je javnosti i istaknut njegov značaj za decentralizaciju kulture u Srbiji, s obzirom da se održava u 15 gradova naše zemlje, van najvećih centara Beograda i Novog Sada.
 
 
Pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura istakao je da je Zrenjanin sa zadovoljstvom prihvatio učešće u ovom nacionalnom projektu, čiji je pokrovitelj predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, i podržao ga od samog početka.  
„Zrenjanin jeste, između ostalog, i grad kulture i trudimo se da našoj publici ponudimo brojne i raznovrsne sadržaje iz te oblasti, a sigurno je da će „Karavan igre“ i ono što prati taj multidisciplinarni projekat dodatno obogatiti kulturnu ponudu našeg grada i da ćemo našoj publici, odnegovanoj za ovu vrstu umetnosti, doneti nešto zanimljivo, možda i inicirati češće prisustvo ovakvih i sličnih programa u narednom periodu, s obzirom da balet nije toliko bio zastupljena u kulturnoj ponudi grada. Kao što je podržao „Karavan igre“, grad će sigurno podržati i druge, slične kulturne manifestacije“, kazao je Salapura.
 
 
Aju Jung za Zrenjanin vezuju lepe uspomene, jer je upravo u Kulturnom centru svojevremeno edukovala mlade baletske igrače, od kojih su neki nastavili profesionalno da se bave tom umetnošću i ostvarili značajne rezultate.
„Jedan od te, tada dece, Igor Miloš, danas je baletski igrač u Štats operi u Beču, koji me je nedavno podsetio da sam mu bila prvi pedagog baleta, u Zrenjaninu, a ja sam na te „crtice“ iz svoje karijere gotovo i zaboravila. Važno je da vidite da nekim ljudima možete da budete inspiracija za čitav život, da se čitav život bave baletom i igrom, a još je lepše ako su u tome i toliko uspešni“, podsetila se Aja Jung trenutaka iz svoje karijere iz našeg grada i predstavila današnju manifestaciju.
 
„Karavan igre veliki je projekat, podržan od strane Fondacije „Art Mentor“ iz Lucerna, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, i odvija se u 15 gradova koje smo odabrali upravo zbog toga što u gradovima Srbije, osim Beograda i Novog Sada, nema dovoljno umetničke igre i programa iz te oblasti. Projekat je zamišljen, pre svega, da bude jedna vrsta edukacije svih generacija, znači ne mislimo samo na decu, već uopšte na publiku, i na lokalne samouprave, da bi „mapirali“ naš prostor i da bi videli gde postoje tehnički uslovi, gde imamo publiku ili je nemamo, i zašto je to tako, i da li bi u budućnosti mogli, eventualno, neke produkcije sa beogradskih festivala ili neke predstave da realizujemo i u tim sredinama“, objasnila je ona. 
 
 
Večeras publiku očekuje gala-koncert baletskih umetnika, na kome će nastupiti Ana Pavlović i Jovan Veselinović, prvaci baleta Narodnog pozorišta iz Beograda, kao i učenici dve baletske škole - škole Nacionalne fondacije za umetničku igru iz Beograda i baletske škole „Dimitrije Parlić“ iz Pančeva.
 
Program u Velikoj sali Kulturnog centra počinje u 19 časova, a ulaz je slobodan.