Šesti italijanski investitor u našem gradu

U sali Gradskog veća potpisan je danas ugovor o zakupu poslovnog prostora između italijanske kompanije I.M.M. Ltd "Innovative mechanical milling - Ltd" i "Penfarma", u industrijskoj zoni "Jugoistok", kao i o sporazum o poslovno - tehničkoj saradnji između te italijanske kompanije, Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin" i Grada Zrenjanina, a koji je potpisao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

 

 

Gradonačelnik je tom prilikom istakao da je ovo šesta italijanska kompanija koja dolazi u naš grad.

- Veoma smo zbog toga zadovoljni jer, očigledno, ovde je dobra poslovna klima, a naš grad dobro mesto za investitore i sve više je manjih i srednjih kompanija koje su zainteresovane za Zrenjanin. Mi pokušavamo da im ponudimo sve one objekte koji su ili zatvoreni iz nekih razloga, pogone starih fabrika, i tu nalazimo mesta za njih, naravno, prvenstveno promovišemo našu industrijsku zonu iz razloga što očekujemo da svaki će se svaki od njih koji dođe u neku halu, razvijati i želeti da napravi nov objekat u našim zonama koje su najbolje, ne samo u Srbiji, već i jugoistočnoj Evropi - rekao je gradonačelnik Janjić. 

 

 

On je podsetio i na to da je nedavno potpisan ugovor od strane "Minela", koji je u svoje prazne pogone primio takođe italijansku kompaniju.

- Ovo je drugo takvo potpisivanje i vrlo brzo imaćemo još jedno potpisivanje sa jednom belgijskom kompanijom koja će takođe ući u jedan prazan prostor - dodao je gradonačelnik.

 

 

Predstavljajući italijansku kompaniju iz koje dolazi, Mirko de Ticio rekao je da se ona bavi preciznom mehanikom na CNC mašinama, a mašinski delovi koje oni proizvode koriste se u različitim sektorima, široka je upotreba, ali je bitno napomenuti da je automatizovana upotreba koja se koristi u medicini, poljoprivredi i drugim granama.

Ona je naveo da će za početak biti zaposleno dvadeset ljudi, da firma trenutno sarađuje sa italijanskim firmama, a u planu je i saradnja sa firmama i kompanijama u svetu.

- Kako nam se sada čini, veoma smo zadovoljni jer smo ovde u Zrenjaninu našli i ono što nam treba. Cilj nam je da sada zajedno sa radnicima i fakultetom rastemo i razvijamo se - rekao je di Ticio.

 

 

 

On je kazao da će proizvodnja uskoro početi, a u planu je da se do nove godine radi u punom kapacitetu. U opremu koja će biti postavljena u pogonima biće uloženo oko dva miliona evra.

Dragica Radosav, dekanka Tehničkog fakulteta, kazala je da je i ovaj sporazum od velikog značaja za tu visokoškolsku ustanovu i za svaki studijski odsek.

- Ovim praktično dajemo najveći zalet mašinskom inženjerstvu. Već su započeti razgovori sa menadžmentom firme, a izabrani studenti na master studijama bi trebalo mesec dana da idu na obuku u direkciju kompanije, blizu Rima, gde će se praktično obučiti za budući rad u Zrenjaninu - kazala je ona tokom današnje svečanosti potpisivanja sporazuma u Gradskoj kući.

U ime preduzeća "Penfarm" ugovor o zakupu poslovnog prostora potpisao je direktor Branislav Jovanov.