Simulacija saobraćajnog udesa prikazana u Poljoprivrednoj školi

U organizaciji Grada Zrenjanina i Kancelarije za mlade, i uz aktivno učešće predstavnika Policijske uprave Zrenjanin, Vatrogasno-spasilačkog bataljona, Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja "Dr Boško Vrebalov", volontera Crvenog krsta, juče je u dvorištu Poljoprivredne škole u Zrenjaninu prikazana simulacija saobraćajnog udesa, namenjena, pre svega učenicima, te škole.
 
 
 
Ta preventivno-propagandna akcija iz oblasti bezbednosti saobraćaja, s akcentom na mlade i neiskusne vozače, organizovana je povodom 18. novembra, Međunarodnog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda. Koordinator Kancelarije za mlade grada Zrenjanina Ivan Mikalački podseća da su slične akcije dva puta do sada organizovane u našem gradu, prvi put na lokaciji stare pijace, a potom i u Tehničkoj školi. 
“Bezbednost je sigurno jedna od temeljnih stavki koja omogućava bolji i kvalitetniji život mladih, a saobraćaj je jedna od oblasti bezbednosti koja se možda i najviše dotiče mladih ljudi. Danas smo u Poljoprivrednoj školi koja i inače, u sklopu svojih redovnih aktivnosti, ima obuku za upravljanje poljoprivrednim mašinama i svakako je pravo mesto da se ovako nešto organizuje. Prilika je ovo da se podsetimo i ukažemo mladim vozačima, sadašnjim i budućim, koliko je neophodno da poštuju propise, štite sebe i druge u saobraćaju”, naglasio je Mikalački. 
 
 
 
Prisutnima se obratio i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, ukazavši na značaj poštovanja saobraćajnih propisa. Izneo je očekivanja da će ova simulacija imati odjeka i da će svi prisutni izvući iz nje neke pouke.
“Svima ovo treba da bude upozorenje i obaveza da se potrude da zajedno budemo bezbedni na putevima, da poštujemo propise i ponašamo se u saobraćaju onako kako treba”, poručio je Salapura. 
 
“Nažalost, veliki je broj saobraćajnih udesa u kojima učestvuju mladi, često pod dejstvom alkohola. Mi smo, na primer, prošle godine zabranili maturantima da dolaze vozilima na matursko veče, ali na naše iznenađenje, roditelji to nisu prihvatili kao nešto što je u njihovom interesu. Pridajemo značaj ovakvoj edukaciji mladih i drago nam je što se pokazna vežba organizuje baš u našoj školi”, istakla je direktorka Poljoprivredne škole Milica Damjanović Tomin.  
 
 
 
U simuliranim uslovima prikazan je kompletan postupak u slučaju udesa, koji treba da se sprovede od strane prisutnih očevidaca, aktivista Crvenog krsta, Hitne pomoći, policije, vatrogasaca-spasilaca. Udes, u kom su učestvovala dva vozila, izazvao je mlad vozač, pod uticajem alkohola i uz korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje. 
 
Postupak je realno prikazan, a posebno upečatljivo je simulirano izvlačenje teško povređenog zarobljenog suvozača iz havarisanog vozila, njegovo zbrivanjanje od strane hitne medicinske pomoći, sam uviđaj od strane pripadnika saobraćajne policije, kao i postupanje s licem koje je izazvalo nezgodu.