Gradonačelnik obišao gradilišta firmi ''Geze'' i ''Bomist'': poslovni objekti podižu se u svim delovima grada

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima obišao je danas industrijsku zonu “Severozapad - Elemir” u Zrenjaninu, gde trenutno tri preduzeća grade nove ili proširuju postojeće proizvodne kapacitete. Pogone proširuje nemačka kompanija “Geze”, a nove objekte grade  zrenjaninski investitori, “Bomist” i firma “Transport Berar”.
 
 
 
 
Obilazeći radove, gradonačelnik je podsetio da je tokom pretprošle i prošle godine potpisano više ugovora sa investitorima koji će graditi i koji trenutno grade nove pogone u našem gradu.
- Ovde, na svojoj parceli, “Gece” proširuje proizvodnju i to je dobra vest za naš grad. Ponavlja se priča da svi koji su došli u naš grad, rade u postojećim kapacitetima ili proširuju svoju delatnost i, što je za nas važno, niko iz grada nije otišao. Videli ste da se grade novi kapaciteti, “Bomist” gradi veliko podno skladište, gradi se i novi auto-centar i to je sve nešto novo u našem gradu. Gradi se na sve četiri strane našeg grada i verujem da će takav trend biti nastavljen sledeće i narednih godina - rekao je gradonačelnik Janjić.
 
Posebno je važno, kazao je, to što svako gradilište stvara mogućnost i za nova zapošljavanja, na čemu je lokalna samouprava radila u prethodnom periodu promovišući Zrenjanin i njegove privredne potencijale, a da se sada vide i rezultati tog rada.
 
 
 
 
Direktor “Gezea” u Zrenjaninu Vanja Milić podsetio je da je Geze d.o.o Zrenjanin osnovana aprila 2008. godine, kao deo grupacije “Geze Gmbh” Nemačka, koja broji oko 3.000 radnika. Osnovna delatnost firme je proizvodnja sistema za vrata i prozore koja uključuje gotove i polugotove proizvode (Mehanizmi za prozore, Manuelni mehanizmi za otvaranje prozora, Električni mehanizmi za otvaranje prozora, Mehanizmi za vrata manuelni i automatski i RWA systems, odnosno sistem za odvod dima i toplote). Preduzeće je razgranato u 30 ćerki firmi, od kojih je 27 u inostranstvu, a širom sveta (od Nemačke, preko Kine, Španije do Srbije) raspolaže fleksibilnom i visoko efikasnom distributivnom i servisnom mrežom.
 
Milić je ukazao da je broj zaposlenih u zrenjaninskom pogonu narastao sa početnih 60 na sadašnjih 200 radnika. Površina na kome se nalaze zauzima 6 hektara zemljišta, od kojih je pod krovom 8.100 kvadratnih metara. Trenutno se izvode radovi na dogradnji kapaciteta za novih 6.300 kvadrata, od kojih je deo planiran za izmeštanje proizvodnih procesa iz postojećeg objekta i za novu proizvodnu opremu, dok je 2.500 m2 planirano za instaliranje opreme kojom će se testirati životni vek proizvoda kompanije.
 
 
 
 
 
Vrednost investicije je 4,9 miliona evra, a u kompaniji ukazuju da ovom investicijom još jednom dokazuju da streme ka kontinuiranom rastu u skladu sa ekološkim i ekonomskim standardima. Potvrđuju da su, kao strana kompanija, izuzetno zadovoljni poslovanjem u gradu Zrenjaninu. Konstantnim razvojem i ulaganjem u proizvodni pogon i svoje zaposlene, streme ka boljem i kvalitetnijem proizvodu, ali i ka uspešnoj saradnji sa okruženjem u kom se nalaze.
 
Suvlasnici zrenjaninskog “Bomista”, braća Mićo i Nedeljko Stanić, kažu da je izgradnja podnog skladišta za smeštaj žitarica pri samom kraju, da će vrlo brzo biti u funkciji i otvoriti novi period poslovanja u toj zrenjaninskoj firmi koja uspešno posluje već 25 godina. Objekat je površine 3.000 kvadratnih metara, visine 11 metara, a do sada je u investiciju uloženo oko 900 hiljada evra. Uz podno skladište, unutar kompleksa izgrađena je i vaga sa pomoćnim objektom. 
“Ovde će, primera radi, moći da se smesti 10 hiljada tona suncokreta. Mi smo dugi niz godina, pored građevinskog materijala, prisutni i u poljoprivredi, i odlučili smo se za ovu investiciju kao logičan nastavak našeg dosadašnjeg poslovanja. Razvijali smo se korak po korak, počeli smo skromno, koristili smo do sada i neka iznajmljena skladišta, sada završavamo gradnju našeg, ovde ćemo i zaposliti deset do dvanaest radnika, a kako naše potrebe budu nalagale, moći će da ih bude još”, rekao je Mićo Stanić.
 
 
 
 
Nedeljko Stanić, koji je i tehnički rukovodilac firme, istakao je dobru saradnju s lokalnom samoupravom i gradonačelnikom, zahvaljujući mu na angažovanju za zrenjaninske preduzetnike i male privrednike.
“U realizaciji ove investicije nismo imali nikakvih problema, saradnja s Gradom Zrenjaninom bila je krajnje korektna, maksimalno brzo za naše uslove dobili smo sve neophodne dozvole za gradnju. Na samom ovom objektu angažovana je uglavnom lokalna građevinska operativa, jedini izvođač sa sedištem van Zrenjanina bila je novosadska firma Novotehna”, objašnjava Nedeljko Stanić.
 
 
 
Industrijska zona “Severozapad - Elemir” formirana je 2008. godine, kada je proizvodne kapacitete podigla italijanska kompanija “Fulgar” koja je, potom, još dva puta proširivala svoje pogone. Potom je počeo s radom i “Geze”, a pravu ekspanziju zona doživljava prošle godine, kada su otvorena gradilišta “Bomista” i firme “Transport Berar” i potpisan ugovor s preduzećem MPZ “Agrar”, u sastavu kompanije “Matijević”, koja će naredne godine, na površini od 10 hektara, početi izgradnju najveće hladnjače u regionu.