Otvorena izložba ''Žensko lice sporta u Zrenjaninu''

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin svečano je otvorena izložba „Žensko lice sporta u Zrenjaninu“, prva u Srbiji koja obrađuje ženske sportske uspehe i rezultate u jednoj sredini. Autori izložbe su Siniša Onjin, kustos-istoričar i Stojanka Lekić, pokrajinska poslanica, bivša sportistkinja i dugogodišnja sportska radnica. Izložbu je otvorila Miroslava Najdanovski, doskorašnja plivačka reprezentativka, sada predstavnica Olimpijskog komiteta Srbije, u prisustvu više sportistkinja čija su dostignuća i predstavljena na izložbenim panoima. Na otvaranju su, osim autora i Najdanovske, govorili i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, recenzent izložbe, prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost,  kao i Jelena Gvozdenac Martinov, direktorka Narodnog muzeja. 
 
 
 
Grad Zrenjanin je još davno uspeo da se etablira kao sredina bogata sportskim asovima, a epitet ”grad sportova” zaslužio je ne samo po bogatoj istoriji i infrastrukturnim objektima, nego i po sportistima koji su uvek donosili medalje sa značajnih takmičenja. Izložba „Žensko lice sporta u Zrenjaninu“ predstavlja više od jednog i po veka sportskih rezultata Zrenjaninki. Postavka obuhvata 35 panoa na kojima su predstavljene najbolje sportistkinje našeg grada i njihovi rezultati, kao i sportske medalje, pehari, dresovi i ostali sportski rekviziti. 
 
- Pripreme za ovu izložbu su trajale su četiri meseca To je bio celodnevni rad skoro svaki dan, trebalo je kontaktirati veliki broj sportistkinja, sportskih radnika, klubova, ali i istraživati u arhivama. Cilj je bio da se skrene pažnja javnosti na žene sportiskinje, koje su ovom gradu donele mnogo lepih trenutaka. To nisu uvek morale biti medalje, jer sport podrazumeva i istrajnost i promovisanje svoga grada – istakla je autorka izložbe Stojanka Lekić.
 
 
 
Siniša Onjin, kustos-istoričar Narodnog muzeja i autor izložbe, podsetio je na istoriju ženskog sporta u Zrenjaninu, od samih začetaka sporta u našem gradu, još sredinom 19. veka. Jedan hroničar je napisao da su još 1855. godine žene posećivale novootvorenu školu plivanja na Begeju, u kojoj su nastavu držali najbolji učitelji plivanja iz naše neposredne okoline. Dve decenije kasnije, u novoosnovanom Klizačkom klubu žene su već činile polovinu članstva, iako je tokom 19. veka, prisustvo žena u sportu smatrano avangardnom pojavom. Međutim, posle plivanja i klizanja, žene iz Velikog Bečkereka počinju da nalaze svoje mesto i u veslačkom sportu i  bile su među prvim damama u Evropi koje su dokazale da veslanje nije samo muški sport. 
 
 
 
To su bili počeci, a kasnije su plejade zrenjaninskih sportistkinja donele mnoštvo medalja našem gradu. Ti uspesi su krunisani velikim olimpijskim dostignućima. Na poslednjoj Olimpijadi u Rio De Žaneiru 2016. godine, zrenjaninske sportistkinje osvojile su tri medalje. Jovana Brakočević i Maja Ognjenović okitile su se srebrnim medaljama u odbojci, a bronzanu medalju je osvojila Ivana Španović u skoku u dalj, koja je dugi niz godina najbolja i najuspešnija sportistkinja Srbije. 
 
Izložba će biti otvorena do 10. novembra 2018. godine.