''Pesnička štafeta'' zrenjaninske biblioteke predstavljena u Beogradu

Tradicionalna manifestacija "Pesnička štafeta" Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina predstavljena je u petak, 5. oktobra u Krokodil-ovom Centru za savremenu književnost u Beogradu. Ovom prilikom, kroz promotivni materijal sa novim logom autroke Danke Ječmenice, predstavljen je i novi vizuelni identitet zrenjaninske biblioteke.
 
U ambijentu izložbe ”Pesnička štafeta – jedinstveno kulturno nasleđe 1975–2018”, Ana Davidovac, dr Dragana Sabovljev, Jasminka Petrović i Vladimir Arsenijević razgovarali su o istorijatu, edukativnoj ulozi manifestacije, o saradnji javne biblioteke sa osnovnim školama tokom njenog trajanja, o izdavanju knjiga dečje poezije u okviru edicije ”Književnost za decu i omladinu” izdavačke delatnosti Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, o jedinstvenom kulturnom nasleđu koje doprinosi izgradnji ličnog identiteta učesnika i profesionalnog identiteta ustanove te izgradnji nacionalnog identiteta i decentralizaciji kulture na našim prostorima. Moderatorka programa bila je Tatjana Tabački.
 
 
 
”Nasleđe i tradiciju možete posmatrati na dva načina. Kao nešto mrtvo, duboko zakopano, da se bavite tim konceptom i vrednostima koje su ispod zemlje. Možete o tome da promišljate kao o stvari koja neprekidno pulsira, koja je u neprestanom stvaranju. Tradicija je sastavljena iz tih nanosa, iz tih slojeva, neprestano se stvara. Mi imamo pravo da učestvujemo! “Pesnička štafeta” je primer one druge, žive filozofije”, zaključio je Vladimir Arsenijević.
 
Jasminka Petrović dva puta je bila gostujuća pesnikinja i voditeljka ”Pesničke štafete”, a o manifestaciji je rekla: “Ideja je zaista veličanstvena, osim što uveče zaspiš u cipelama. U toku dana obiđeš 6, 7, 8 škola i to je zaista jako naporno. Međutim, na kraju “Pesničke štafete” ti si potpuno ispunjen, jer si svakodnevno u susretima sa kreativnošću i dobrotom”.
 
U izlaganju o specifičnostima manifestacije, kulturnom nasleđu, tradiciji i identitetu, dr Dragana Sabovljev je istakla: “Ideja vodilja da kreiramo izložbu "Pesnička štafeta – jedinstveno kulturno nasleđe (1975–2018)” bila je upravo da u 23 panoa-kolaža prikažemo bogatstvo bibliotečke građe (fotografije, isečke iz novina, posvete, korice knjiga...) prikupljane više od 40 godina i povezane sa “Pesničkom štafetom” i slikom podsetimo koliko je ova manifestacija postala sastavni deo kulturnog identiteta zajednice u kojoj se organizuje, a samim tim važan segment lokalnog kulturnog nasleđa koje je, duboko verujemo u to, neodvojivi deo nacionalnog”.
 
Ana Davidovac, rukovodilac Dečjeg odeljenja, kroz vizuelni materijal predstavila je manifestaciju “Pesnička štafeta” koja neprekidno traje 43 godine, angažuje najznačajnije savremene stvaraoce za decu i preko 10.000 direktnih i indirektnih učesnika, obilazi 60 osnovnih škola u tri okruga (7 opština) Banata i Bačke svake godine, promoviše čitanje, pisanje, kreativno izražavanje, takmičarski duh, kao i multijezičnost i multikulturalnost, toleranciju i poštovanje različitosti.  
 
Izvor: Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin”