Gradonačelnik Janjić: napori na promovisanju grada daju primetne rezultate

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić održao je danas završnu godišnju konferenciju za novinare, na kojoj je sumirao rad lokalne uprave i administracije na čijem je čelu u godini koja je na izmaku i izneo svoja očekivanja za predstojeći period. Proteklu godinu ocenio je kao veoma uspešnu, a posebno je istakao da su veliki napori na promovisanju grada Zrenjanina kao dobrog mesta za investiranje počeli u potpunosti da daju rezultate i da je tu napravljen najveći iskorak u odnosu na prethodne godine, ali i na druge gradove u Srbiji. 
 
 
- Moram da istaknem da se zaista nešto promenilo u našem gradu, da se pozitivne stvari razvijaju brže i bolje, da dolaze gosti s raznih strana, da nas ljudi doživljavaju mnogo ozbiljnije nego nekih prethodnih godina. Apsolutno je najveći uspeh bio ubediti “Linglong” da odustane od Češke i nekih drugih lokacija, gde su već imali iscrtane projekte i planove i da dođu u Srbiju, da dođu u Zrenjanin. Šta će to sve značiti, mislim da ćemo tek biti svesni, krajem sledeće godine, a pogotovu kada započnu proizvodnju, kada budemo videli da je potrebno možda i dve stotine šlepera dnevno da izvezu tu robu iz fabrike i odvezu na zapadnoevropske destinacije, gde će je prodavati. Pritom će trošiti gasa ili struje koliko, otprilike, trenutno troši ceo grad. Mislim da je svaka dalja priča suvišna - ocenio je gradonačelnik najveći događaj za grad u protekloj godini, potpisivanje ugovora o investiranju s kineskom kompanijom za proizvodnju pneumatika.   
 
 
Osvrnuo se i na podatke Privredne komore o rastu proizvodnje, izvoza, plata, prema kojima postoji veoma egzaktan privredni rast u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu.
- Prosečna plata u gradu je preko 46 hiljada dinara, tako da smo, posle 20 godina, iznad proseka Vojvodine, na više od deset lokacija se grade stambeni objekti, što se nije desilo još od 1989. godine, a za 14 lokacija se traže građevinske dozvole. Mislim da je to jedan od najboljih podataka u kom pravcu ide naš grad. Naročito raduje podatak da je Zrenjanin učinio najveći napredak u zapošljavanju u celoj Srbiji, tako da smo jedan od lidera u povećanju broja zaposlenih u našoj zemlji, što je takođe sjajna vest, pogotovu što znam šta će se dešavati sledeće godine. Već u martu očekujemo početak realizacije ove velike, najveće grinfild investicije u Srbiji i postavljanje kamena temeljca u našoj industrijskoj zoni - kazao je Janjić, najavivši otvaranje gradilišta fabrike “Linglong Tajr”. 
 
Posebno se osvrnuo na rešavanje problema pijaće vode u Zrenjaninu do kog nas, kako je naveo, deli samo korak.
- Izgradili smo prečistač, pustili ga u probni rad, mislim da svi već vide razliku u kvalitetu vode. Relevantne institucije će dati svoju ocenu u roku od 30 dana, ali verujem da će Zrenjaninci konačno imati zdravu pijaću vodu u svojim česmama. Veoma sam ponosan što baš ova administracija uspeva da to završava - naveo je gradonačelnik. 
 
Pomenuo je i ocenu Državne revizorske institucije koja je pre desetak dana dodelila priznanje Gradu Zrenjaninu, kao jednoj od najboljih lokalnih samouprava u Srbiji po finansijskoj disciplini.
- Veoma sam ponosan i na to i posebno čestitam ljudima koji se baš u Gradskoj upravi brinu o tome i u tom pravcu ćemo i nastaviti. Budžet za 2019. godinu nam je realan, ne ispunjavamo “muzičke želje” korisnicima, već pokušavamo da sredstva raspodelimo kao pravi domaćini, a da opet ostane za mnogo investicija, pre svega za komunalna opremanja i videće se kako će to izgledati 2019. godine. 
 
 
Rekao je još da očekuje da će izgradnja auto-puta do Beograda u punom profilu, prema podacima kojima raspolaže, početi najverovatnije krajem naredne ili 2020. godine. 
- Radi se projekat na punom profilu auto-puta, potpuno nova trasa u odnosu na sadašnji put, mislim da je to fantastična vest za nas, posebno što znam da će to sve da se radi najvećom mogućom brzinom.     
 
Na poslednjoj sednici Skupštine grada doneta je odluka da Grad može da interveniše u saniranju oronulh i dotrajalih fasada, bez obzira na to u čijem su vlasništvu. Gradonačelnik je prokomentarisao i tu odluku.
- Odluka je napravljena baš iz tih razloga, jer sada imamo situaciju da nam se, zbog nerešenih imovinskih odnosa, pojedine zgrade urušavaju, u samoj pešačkoj zoni, a i šire, gde mi, kao grad, ne možemo da intervenišemo. Najbolji primeri za to su objekti robnih kuća “Beograd” i “Simpo”., Formirali smo i budžet tako da možemo da intervenišemo, da mi uredimo fasade i fakturišemo to vlasnicima - objasnio je gradonačelnik Janjić.  
 
 
Pre obraćanja gradonačelnika brojnim predstavnicima lokalnih medija, prikazan je i film o događajima koji su obeležili 2018. godinu u gradu Zrenjaninu, a tiču se aktivnosti gradonačelnika i njegovih saradnika, kao i aktivnosti u kojima je neposredno ili posredno učestvovala lokalna uprava. 
 
 Film možete pogledati-preuzeti na sledećem linku: