Opšta bolnica obeležila 123 godine rada

Tradicionalno, svakog decembra uoči novogodišnjih praznika, Opšta bolnica „Đorđe Joanović“ Zrenjanin obeležava svoj dan, sumira godišnje rezultate rada i nagrađuje zaposlene sa najdužim radnim stažom. Tako je bilo i u petak, 21. decembra, kada je upriličena svečanost povodom 123. godišnjice od početka rada bolnice. Prisutne je tom prilikom pozdravila direktorka dr Ivana Tešić, a u ime Grada Zrenjanina obratio se zamenik gradonačelnika Saša Santovac. Čestitao je zaposlenima još jednu godišnjicu u radu najveće zdravstvene ustanove srednjeg Banata i najavio nove projekte koji će se realizovati u saradnji s lokalnom samoupravom.
 
 
 
- Značajno je da je u protekloj godini za bolnicu obezbeđeno 64 miliona dinara od pokrajinskog sekretarijata na ime nabavke nove opreme, koja je neophodna za pružanje kvalitetne usluge pacijentima, a Grad Zrenjanin uvek je tu da pomogne, ne samo kada treba izvesti određene građevinske radove, već i kada dođe do vanrednih situacija, kakve su bile poplave ili sada snežne padavine – kazao je Santovac i nagovestio konačan završetak izgradnje nove zgrade bolnice.
 
- Mi je zovemo „novom“, iako je ona počela da se gradi još 1980. godine, ali sada želimo da je konačno završimo i učinimo što funkcionalnijom za rad. Ušli smo u pregovore sa predstavnicima Republike Srbije, potrebna su značajna sredstva za završetak radova, ali i za otklanjanje svih uočenih nedostataka u funkcionisanju i Grad Zrenjanin će finansirati kompletnu projektnu dokumentaciju za završetak gradnje ove zgrade, kao i za potpunu rekonstrukciju svega što u ovom trenutku sprečava dobijanje upotrebne dozvole. To će omogućiti preseljenje još nekih odeljenja u ovu zgradu i pružanje kvalitetnije usluge pacijentima – istakao je on. 
 
Kao veoma pozitivno u protekloj godini, Santovac je naveo zapošljavanje značajnog broja lekara i medicinskog osoblja, u znatno većem obimu nego što ih je napustilo bolnicu. 
 
 
 
Direktorka dr Ivana Tešić ocenila je proteklu godinu u radu bolnice kao veoma uspešnu. Rekla je da je 13. juna počela ugradnja stentova, pod nadzorom lekara sa Instituta za kardio-vaskularne bolesti iz Sremske Kamenice, dok tim bolnice, na čelu sa dr Urošem Bačićem, samostalno radi kateterizaciju srca.
 - To je veliki napredak za nas i nadam se da ćemo i narednih godina činiti iskorake u radu naše nove angio-sale. Ponovo se u bolnici rade i operacije štitaste žlezde, koje samostalno uspešno obavljaju naši hirurzi dr Rastislav Filko i dr Marija Đujić. Od spoljašnjeg stručnog nadzora Ministarstva zdravlja dobili smo izuzetno dobre ocene i ja bih se na tome zahvalila svim zaposlenima, i lekarima i sestrama i tehničarima, i pomoćnom osoblju. To je važno i za naše pacijente, ali  i za grad i region, da mogu da dobiju dobru i kvalitetnu medicinsku uslugu – rekla je dr Tešić. 
 
 
 
 
Ona je za narednu godinu najavila nabavku nekoliko novih aparata za dijagnostiku, a podsetila je da je u 2018. godini zamenjen je kompletan nameštaj na Odeljenju onokologije i palijativne nege, da je rešen rešen dugogodišnji problem rada rashladnog postojenja, kao i da je sanirana hidroizolacija ravnog krova nove zgrade. 
- Ovu godinu obeležio je i prijem 82 radnika na neodređeno vreme, za šta smo dobili odobrenje od Ministarstva zdravlja - 17 doktora medicine, 37 medicinskih sestara, 17 spremačica i 10 pomoćnih radnika, dok je ustanovu napustilo 29 zaposlenih – 3 lekara, 16 sestara i 10 nemedicinskih radnika. Trenutno je u bolnici zaposleno 978 radnika na neodređeno vreme.
 
Dr Tešić predočila je i podatke da se na godišnjem nivou obavlja oko 260 hiljada pregleda u Specijalističkoj poliklinici, od toga 60 hiljada u Urgentnom centru, i uradi preko četiri hiljade hirurških intervencija. Kako je navela, oko hiljadu pacijenata pregleda se dnevno u poliklinici.  
 
 
 
Izgradnja zrenjaninske bolnice započela je 1894. godine, a završena je 24. novembra 1895. godine, kada je i svečano otvorena. Nazvana je '”Josifova opšta bolnica Torontalske županije”, po preminulom velikom županu Hertelendi Josifu, a kasnije je još sedam puta menjala ime. Izgrađena je po paviljonskom tipu i predviđena za smeštaj 100 bolesnika. Imala je tri paviljona i tri prizemne zgrade. Za prvog upravnika je postavljen dr Hajdeger Lajoš.
 
Godine 1954. bolnica dobija sadašnje ime, po tragično preminulom profesoru Medicinskog fakulteta u Beogradu, osnivaču Patološkog instituta, jednom od osnivača Medicinskog fakulteta, doktoru Đorđu Joanoviću, rođenom i sahranjenom u obližnjem Novom Miloševu.