Aleksandar Čepurin u Zrenjaninu: potvrda prijateljstva i dobre saradnje

Grad Zrenjanin posetio je danas Njegova ekselencija ambasador Ruske Federacije u Srbiji  Aleksandar Vasiljevič Čepurin, sa saradnicima, i tom prilikom ugostio ga je gradonačelnik Zrenajnina Čedomir Janjić. 
 
Sastanku u kabinetu gradonačelnika prisustvovali su i Snežana Vučurević, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga, Saša Santovac, zamenik gradonačelnika, pomoćnici Dragan Ćapin, Simo Salapura i Duško Radišić, kao i Oliver Mitrović, predsednik Skupštine grada.
 
 
 
Ambasador Čepurin je kazao da se tokom jednosatnog sastanka razgovaralo o mnogo tema, ali da su ekonomska pitanja bila sigurno među najvažnijim.
- Razmatrali smo i o boljim mogućnostima realizovanja potencijala Zrenjanina kod nas, to su stvari važne za naše zemlje, a u svakom slučaju, poslednjih godina imamo napredak. Siguran sam da i Srbija i Rusija imaju sve mogućnosti da za pet do sedam godina povećaju kvalitet života ljudima. Imamo tradicionalne odnose i saradnju u poljoprivredi i nadamo se da Srbija ima mogućnosti da više izvozi, a mi smo spremni da iznađemo za to mogućnosti i izvezemo na rusko tržište. Srbija je izvesna Rusiji, a srpski proizvod ima dobru reputaciju, što je vrlo važno. Imamo mogućnosti i za gas, jer, imaćemo i gasovod za godinu dana, a Banatski Dvor nije daleko odavde, i to je mislim, osnova ekonomije - kazao je ambasador Čepurin.
 
Naveo je da grad Noginsk ima mogućnost da predvodi saradnju kada je reč o ruskim investicijama u našem gradu, i obrnuto, jer je to industrijska regija blizu Moskve, a koja ima veliki industrijski park.
 
Podsetio je i da je naš grad već posetio pre pet godina.
 
 
 
Gradonačelnik Janjić rekao je da je izuzetno počastvovan uvek kada naš grad poseti neki ambasador, a posebno danas, kada je u gostima ambasador Rusije.
- Uvek iskoristim priliku da kažem i opišem sve potencijale našeg grada, pre svega industrijskih zona i šta bismo sve mogli zajedno da uradimo. Kao što ste čuli, Njegova ekselencija već ima ideja kako to da realizujemo i nadam se značajnijim investicijama iz Rusije ovde, u našem gradu, pored Naftne industrije Srbije, koja uspešno radi i proširuje kapacitete, čuli ste, i podzemno skladište u Banatskom Dvoru će proširivati, a očekujemo i privrednike iz drugih delatnosti da dođu u naš grad - rekao je gradonačelnik Janjić i podsetio na to da su Noginsk i Uhta od pre nekoliko godina bratski i prijateljski gradovi Zrenjanina sa kojima već postoji dobra saradnja, pre svega, na polju obrazovanja. 
 
Nakon sastanka u Gradskoj kući, ambasador je sa saradnicima i domaćinima posetio Narodni muzej Zrenjanin i izložbu fotografija “U susret ruskom caru. Romanovi - carsko služenje”. Zatim je za goste organizovan obilazak ”Kristalne dvorane” u kojoj će krajem juna, u D grupi Evropskog prvenstva u košarci za žene, nastupati i reprezentacija Rusije, i odmeriti snage sa selekcijama Belorusije, Belgije i domaćina Srbije.