Obeležen Dan sećanja - dve decenije od početka NATO agresije

Širom Srbije juče je obeležen Dan sećanja, dve decenije od početka NATO agresije i bombardovanja naše zemlje, tadašnje Savezne Republike Jugoslavije. Agresija, započeta 24. marta 1999. godine, trajala je 78 dana, sve do 9. juna, kada je okončano potpisivanjem Vojnotehničkog sporazuma u Kumanovu. Održavanjem komemorativnih skupova i polaganjem venaca na spomen-obeležja, Republika Srbija odala je počast vojnim, policijskim i civilnim žrtvama iz tog perioda. Tokom agresije ubijeno je najmanje 2.500, a ranjeno i povređeno više od 12.500 ljudi. Poginulo je 753 pripadnika Vojske i srpske policije, a teže i lakše ranjeno oko 6.000 civila, među njima 2.700 dece. Ukupna materijalna šteta procenjena je na više desetina milijardi dolara. Ratni gubici NATO-a u ljudstvu i tehnici nikada nisu obelodanjeni.
 
 
 
 
Povodom Dana sećanja u Zrenjaninu je održan komemorativni skup i položeni su venci na spomen-obeležje pripadnicima vojske, policije i dobrovoljcima poginulim u ratnim sukobima 1991-1999. godine. Vence su položili predstavnici Vojske Srbije - Komande za razvoj Banatske brigade Garnizona Zrenjanin, Grada Zrenjanina, Srednjobanatskog upravnog okruga, Organizacije rezervnih vojnih starešina, udruženja ratnih vojnih invalida, vojnih penzionera i ratnih veterana, kao i članovi porodica poginulih boraca. Pomen su služili sveštenici hrama Svetog Arhangela Mihaila u Zrenjaninu. 
 
 
 
U ime Grada Zrenjanina venac su položili predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović i zamenica sekretara Skupštine grada Svetlana Grujić. U ime Srednjobanatskog upravnog okruga venac je položila delegacija predvođena načelnicom Snežanom Vučurević, koja se potom i obratila prisutnima rečima da i ovogodišnji Dan sećanja obeležavamo u slobodi, svoji na svome, ispunjeni osećanjem ponosa i nacionalnog dostojanstva.    
“Po ko zna koji put vraćaju nam se slike stradanja našeg naroda, slike porušenih fabrika i mostova, gradova u plamenu, slike voza u Grdelici, male Milice Rakić u Batajnici, Sanje Milenković u Varvarinu, srušene zgrade RTS-a i televizije Novi Sad, grafitnih i kasetnih bombi u Obrenovcu, Nišu, Aleksincu, svih zločina NATO agresora, nezamislivih i ljudskom umu neshvatljivih, u Evropi za kraj 20. veka. Sve to bilo je usmereno ka malom, slobodarskom narodu koji je u dva svetska rata bio na strani pobedničkih koalicija, na strani antifašizma, istine i pravde i koji nikada nije bio agresor, niti okupator”, podsetila je Vučurevićeva na događaje od pre dve decenije i osvrnula se na žrtve NATO agresije iz naše sredine.  
 
 
 
“Među žrtvama NATO agresije je i devet naših sugrađana, pripadnika vojske, policije i dobrovoljaca, kojima danas odajemo posebnu počast. Njihova imena uklesana su u istoriju i u ovaj spomenik, zajedno sa imenima 53 poginula u ratnim sukobima na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Svako od njih imao je svoje snove i planove, svoje životne priče, svoju rodbinu, prijatelje, saradnike. Svima je, međutim, jedna želja bila zajednička - da u redovima branilaca otadžbine sačuvaju svoj narod i teritoriju na kom živi. U obavezi svih nas je da im odamo počast, ne samo na današnji dan, već i u drugim prilikama, kao i da pomažemo koliko možemo njihovim porodicama i saučestvujemo u njihovom bolu zbog gubitka najmilijih”, poručila je načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga, naglasivši da samo ekonomski jak Zrenjanin, ekonomski jaki Banat, Vojvodina i Srbija mogu braniti interese našeg naroda i očuvati sećanja na svoje žrtve i njihovo herojstvo.  
 
“Srbija je danas u političkom, privrednom i vojnom pogledu zemlja koja ima sasvim drugačije mesto i značaj u regionu i na evropskom kontinentu nego što je to bio slučaj pre dve decenije. Žrtve, kojih se danas sećamo, nikada nisu i neće bile uzaludne. Svi koji su poginuli ugradili su deo sebe u ono što danas imamo i čemu stremimo. Ono najznačajnije i najvažnije za život jedne sredine, ekonomski i privredni napredak, dovodi Zrenjanin među gradove sa najbržim razvojem u Srbiji u poslednjih nekoliko godina. Naredne subote postavljamo kamen-temeljac za najveću direktnu stranu investiciju u državi i najveću ikada u Zrenjaninu, vrednu skoro milijardu dolara - fabriku pneumatika kineske kompanije “Linglong”. Izgradnjom te fabrike menja se ekonomska slika ne samo Zrenjanina, već i celog Banata”, kazala je Snežana Vučurević
 
 
 
Zamenik komandanta zrenjaninskog garnizona potpukovnik Nikola Fatić osvrnuo se na tok i posledice agresije na našu zemlju, kao i o velikom otporu naših vojnih snaga, njenoj domišljatosti i snalaženju u borbi protiv višestruko nadmoćnijeg neprijatelja. On je kazao da je odnos NATO snaga na početku agresije prema vojnim snagama SR Jugoslavije bio 600:1.
“Procena NATO komandanata bila je da će SR Jugoslavija kapitulirati posle nekoliko dana. Posle bezbroj uzalud utrošenih projektila, piloti su postali sumnjičavi, a alijansa je shvatila da nije zadovoljna postignutim efektima i počela da zasipa naše položaje i objekte bombama iz strateških bombardera. Vesli Klark u svojoj knjizi piše: “NATO se vojnički obrukao, ali se osvetio na civilima”. Zar od takvih očekivati, nakon dvadeset godina, da će pokazati stid i kajanje?”, rekao je u svom obraćanju potpukovnik Fatić. 
  
 
 
U programu obeležavanja Dana sećanja učestvovala je i učenica Muzičke škole “Josif Marinković” Marija Aleksić, koja je otpevala himnu Republike Srbije, a besedu je pročitao istoričar Hadži Borislav Novaković.