Održana osnivačka Skupština udruženja ''Koreni'' - Borislav Umićević izabran za predsednika

Osnivačka Skupština gradskog odbora Udruženja matice, dijaspore, Srba u regionu i prijatelja Srbije – Koreni, održana je juče u Baroknoj sali Gradske kuće. Skupštini je, u ime Grada Zrenjanina, prisustvovao pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić koji je istakao da će grad sarađivati sa novonastalim udruženjem “Koreni”, budući da veliki broj naših sugrađana živi u dijaspori.
 
 
 

 
Kako je dnevnim redom i predviđeno, pored upoznavanja sa statutom i platformom udruženja izabran je i predsednik Gradskog odbora u Zrenjaninu - Borislav Umićević, istaknuti privrednik.  
 
Cilj “Korena”, kako je rekao, jeste da se kroz to udruženje stupi u kontakt sa našim narodom izvan granice, a naročito mladim ljudima, kako bi se što veći broj njih vratio u maticu. To bi, naveo je Umićević, imalo nemerljiv značaj, s obzirom na starosnu strukturu našeg naroda.
 
Milan Gutić, predsednik IO udruženja “Koreni” rekao je da je to udruženje formirano pre tri meseca i da su stubovi njihovog delovanja privreda, kultura, vera, ekonomija, tradicija i nauka. On je dodao da je cilj “Korena” da formiraju 27 regionalnih odbora na nivou Srbije, i 150 opštinskih odbora.
 
 
 
 
Nemanja Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, govorio je o odnosu matice i dijaspore i ukazao da su u poslednjih sto godina, zahvaljujući brojnim faktorima, Srbi postali narod dijaspore. 
 
Kazao je i da van granica Srbije živi oko 4 miliona naših sunarodnika, što je veliki investicioni, kulturni i finansijski potencijal koji ipak nije dovoljno iskorišćen, ali da udruženja poput “Korena” mogu da pomognu da se veze matice i dijaspore ojačaju.
 
Branislav Blažić, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine, govorio je o tome šta bi se moglo učiniti i u kom su statusu matica i dijaspora. 
 
Udruženje “Koreni” predstavlja udruženje matice, dijaspore Srba u regionu i prijatelja Srbije, formirano je pre 4 meseca u Novom Sadu, a platforma rada biće privreda, ekonomija, kultura, nauka, obrazovanje, vera i tradicija.