Učenici “2 oktobra” posetili Naučno - tehnološki park u Beogradu

Povodom Nedelje programiranja učenici Osnovne škole "2. oktobar“, finalisti kviza IT Karavan 04 - Milica Ognjenović, Milena Ćorović, Dušan Janaćković i Andrej Stoiljkovski sa nastavnicom informatike Smiljanom Novakov proveli su dva dana u Beogradu - obišli su Muzej Nikole Tesle i u Naučno-tehnološkom parku upoznali se sa novim tehnologijama, a tamo im se pridružio i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić

 

 

 

Za učenike koji su bili finalisti ovogodišnjeg IT karavana, takmičenja iz digitalne pismenosti i bezbednosti Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, održane su radionice iz programiranja mobilnih aplikacija, mBot robota i 3D modelovanja, u okviru Evropske nedelje kodiranja (EU Code Week).

Program u organizaciji tog ministarstva i u saradnji sa Naučno tehnološkim parkom i IT centrom za decu Kliker, priređen je i za đake osnovnih škola „Drinka Pavlović“ iz Beograda, “Rifat Burdžović Tršo“ iz Tutina, “Stefan Nemanja“ iz Niša i “Dragiša Mišović“ iz Čačka.

 

 

 

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, poručila je učenicima osnovnih škola na početku radionica iz programiranja u Naučno tehnološkom parku Beograd, da nastave da unapređuju svoje digitalne veštine kako bi iskoristili sve prednosti novih tehnologija.

 

- Sigurni smo da ćete uskoro i sami razvijati svoje ideje pomoću digitalnih tehnologija i očekujemo da vas ovakve radionice u tome podstaknu. U tome posebnu ulogu igraju vaši nastavnici koji su doprineli tome i da stignete do finalnog takmičenja IT karavana i koji kod vas neguju pravilan odnos prema digitalnom okruženju - istakla je Matić.

 

 

 

Pomoćnik Radišić zahvalivši se Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija na sprovedenom takmičenju i mogućnosti da naši učenici posete NTC u Beogradu.ž

On je rekao da je to dobra prilika za učenike da vide idealne uslove za rad startap preduzeća naših najuspešnijih mladih inženjera i naučnika, kao i da se uvere da uslovi koji su u NTC - u ni najmanje ne zaostaju od uslova u inostranstvu.

- Sve pohvale zaslužuju i naši učenici i nastavnici iz škole “2. Oktobar” na pokazanom znanju iz oblasti bezbednosti na internetu i programiranju - dodao je Radišić.

 

 

 

Republika Srbija svake godine učestvuje u Evropskoj nedelji kodiranja, koja je pokrenuta 2013. na inicijativu mladih savetnika Digitalne agende EU, sa ciljem promocije programiranja i digitalne pismenosti. Prošle godine u ovoj akciji učestvovalo je rekordnih 2,7 miliona ljudi u 74 zemlje. Ove godine nedelja kodiranja obeležava se od 5. do 20. oktobra.