Zrenjaninska organizacija slepih i slabovidih šetnjom obeležila ''Dan belog štapa''

Članovi Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih u Zrenjaninu danas su, šetnjom od prostorija organizacije u Miletićevoj ulici, do Gradske kuće, obeležili “Dan belog štapa”, datum na koji slepi i slabovidi širom sveta ukazuju na svoje prisustvo u društvu, na probleme s kojima se svakodnevno susreću i na saradnju s lokalnim zajednicama, u cilju poboljšanja uslova života i rada, lakšeg kretanja po javnim površinama, pristupačnosti javnim objektima i ustanovama, aktivnog učešća i doprinosa funkcionisanju zajednice u kojoj žive. U šetnji im se pridružio i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac. Prethodno su u svojim prostorijama organizovali prijem povodom “Dana belog štapa”, gde su prisutne pozdravili predsednik Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Nenad Vukeljić i zamenik Santovac. 
 
 
 
 
“Dan belog štapa” obeležava se u znak sećanja na 15. oktobar 1964. godine, kada je američki Kongres usvojio rezoluciju kojom se svake godine taj datum obeležava pod tim nazivom. Ove godine organizacije slepih i slabovidih u Vojvodini, kao što je slučaj i sa zrenjaninskom, obeležavaju svoj dan ranije, jer će sutra Savez slepih Vojvodine obeležiti 70 godina postojanja i rada, pa će predstavnici svih lokalnih organizacija biti prisutni na toj svečanosti u Novom Sadu. 
 
 
 
 
Zamenik gradonačelnika rekao je da je Grad Zrenjanin uvek tu da pomogne rad ove organizacije i da s njihovim predstavnicima razgovara o svemu što oni smatraju važnim. 
- Prošle godine zajedno smo obeležili 70 godina postojanja zrenjaninske organizacije slepih i slabovidih, danas smo na “Danu belog štapa” i razgovaramo s predstavnicima organizacije, jer je to osnovni preduslov da se upoznamo s njihovim aktivnostima, a samim tim i s problemima na koje nailaze. Pridružio sam im se u šetnji, jer je na primerima najbolje sagledati te probleme. Mnoge stvari potrebno je rešavati, a posebno one probleme koji su nasleđeni, a tiču se kretanja i pristupačnosti. Naravno, iniciramo da sve novo što se gradi u gradu bude izvedeno u skladu s preporukama slepih i slabovidih, ukoliko je to sve tehnički izvodljivo - kazao je Santovac i dodao da se šetnjom šalje jasna poruka da svi stanovnici grada Zrenjanina treba da imaju ista prava i da im se to mora omogućiti.
 
 
 
 
Tokom šetnje predsednik Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Nenad Vukeljić detaljno je ukazivao na sve probleme na koje slepi nailaze prilikom kretanja gradskim ulicama, a prisutni su u neadekvatnoj infrastrukturi, nasleđenim nedostacima i fizičkim barijerama, a najviše u nedovoljno izraženoj kulturi ostalih učesnika u saobraćaju. Po njegovim rečima, to je problem koji postoji u svim gradovima, ne samo u Zrenjaninu.
- Zato smo i organizovali ovu promotivnu šetnju, da nas građanstvo vidi, ali i da se neki naši članovi upoznaju s korišćenjem belog štapa. Imamo dobru saradnju s Gradom Zrenjaninom koji je do sada uvek nalazio mogućnosti da pomogne koliko je to bilo u njegovoj moći i koliko to zakoni dozvoljavaju. Finansije su tema koja nikada nije završena, i uvek će za tim biti potrebe, da bi organizacija mogla što bolje da radi i funkcioniše i pruža pomoć svojim članovima u raznim obukama i stvarima koje mogu da im prilagode život, da budu što aktivniji i bolje prihvaćeni u društvu - naveo je Vukeljić.  
 
Još je istakao i da se, nažalost, broj slepih i slabovidih lica iz godine u godinu povećava, bez obzira na broj preminulih ili preseljenih lica, da evidencija raste i da organizacija trenutno broji 335 članova. 
- Samim tim povećava se i potreba za što boljim razumevanjem, finansiranjem i što većim radom. Zbog toga je u većoj meri potrebna i pomoć grada, lokalne samouprave, svih organizacija i ustanova koje mogu da pomognu - ukazao je Vukeljić.