Predstavljen još jedan projekat prekogranične saradnje

Prva konferencija za medije u okviru projekta “Integralni pristup meteorološkim uslovima koji utiču na migraciju insekata u Srednjebanatskom okrugu i Okrugu Timiša“ - skraćeno “CLINSIM“ održana je danas u Multimedijalnoj sali Gradske kuće.

Predstavljen još jedan projekat prekogranične saradnje

Reč je o projektu prekogranične saradnje Rumunija- Srbija koji je finansiran od strane evropskog fonda IPA CBC u ukupnom iznosu od 437.203,20 evra. Grad Zrenjanin je nosilac projekta, a realizuje se u saradnji stručnjaka i partnera Politehničkog Univerziteta u Temišvaru.
Na samom početku prisutne je u ime Grada pozdravio Miloš Korolija, zamenik naćelnice Gradske uprave Zrenjanin, koji je istakao da Grad Zrenjanin mnogo pažnje poklanja prekograničnoj saradnji koja se najčešće realizuje sa Rumunijom.

Predstavljen još jedan projekat prekogranične saradnje

- Velika mi je čast da učestvujem u ovakvom projektu, jer je zaštita životne sredine od velikog značaja za naš grad. Zahvalio bih svim učesnicima projekta, posebno zaposlenima u Poljoprivrednoj stručnoj službi koji pružaju veliku pomoć našim poljoprivrednicima koji će neposredno imati korist od ovakvih projekata - rekao je on.     
Kako je danas rečeno, projektne aktivnosti temelje se na činjenici da vremenski uslovi i migracija insekata nisu ograničeni na određeno geografsko područje. Da bi se podaci praćenja, odnosno nadgledanja mogli analizirati s većom preciznošću i proceniti koeficijent rizika, potrebno je nadgledati veće područje. 

Predstavljen još jedan projekat prekogranične saradnje

Situacija na terenu je takva da se trenutno okrug Timiš i Srednjebanatski okrug suočavaju sa istim problemom, ali još uvek nisu implementirali integrisani sistem za vezu između vremenskih uslova, svojstava zemlje i migracije insekata. Za održivi razvoj i očuvanje biološke raznolikosti, predloženi integrisani sistem će emitovati informacije u realnom vremenu, za projektno područje i za subjekte iz pograničnog područja dveju zemalja. Znanje i iskustvo partnera razmenjuju se prekograničnom saradnjom. 

Predstavljen još jedan projekat prekogranične saradnje

Na primer, projektni partner iz Timiša će uspostaviti sistem za praćenje vremenskih uslova, posmatrajući parametre koji mogu uticati na životnu sredinu, dok će partneri u Srednjebanatskom okrugu dovršiti i poboljšati svoj već postojeći sistem. 

Predstavljen još jedan projekat prekogranične saradnje

Čitav Srednjobanatski okrug ima koristi od ovog projekta koji edukuje stanovništvo o racionalnoj upotrebi pesticida i veštačkih đubriva i stalnim nadzorom u realnom vremenu koji upozoravaju nadležne službe o mogućem ugrožavanju životne sredine i propadanju zemljišta, ukazuje na štetno dejstvo insekata i preporučuje mere prevencije.
Cilj projekta jeste edukacija stanovništva o racionalnoj upotrebi pesticida i veštačkih đubriva i stalnim praćenjem u realnom vremenu upozorava nadležne službe o mogućem ugrožavanju životne sredine i propadanju zemljišta, ukazuje na štetan uticaj insekata i preporučuje mere prevencije.


 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5463/ipa_clinsim_2.jpg