U nedelju se održava 12. Bogojavljensko plivanje za Časni krst, prvi put i u Farkaždinu

Tradicionalna manifestacija Bogojavljensko plivanje za Časni krst održaće se u nedelju, 19. januara, u 12 časova, na jezeru kod Kulturnog centra Zrenjanina. Do sada je prijavljeno 24 učesnika, a očekivanja organizatora su da će taj broj biti sličan prošlogodišnjem, kada je zaplivao rekordan 61 učesnik. Organizatori su, kao i prethodnih godina, Pravoslavna crkvena opština Zrenjanin - hram Svetog arhangela Mihaila (“Ruska crkva”), Kulturni centar Zrenjanina i Grad Zrenjanin. Sve učesnike pre plivanja pregledaće lekari zrenjaninske bolnice “Sveti Jovan”. Plivaće se i u Kleku, a po prvi put i u Farkaždinu. 
 
Samom plivanju u Zrenjaninu prethodi Sveta liturgija u hramu Svetog arhangela Mihaila, koja počinje u 9.30 časova, potom će ispred hrama u Ulici dr Miroslava Tirša biti osvećena Bogojavljenska vodica, nakon čega će sveštenstvo, učesnici manifestacije i građani u litiji krenuti ka jezeru kod Kulturnog centra.

U nedelju se održava 12. Bogojavljensko plivanje za Časni krst, prvi put i u Farkaždinu

U nedelju se održava 12. Bogojavljensko plivanje za Časni krst, prvi put i u Farkaždinu

Manifestaciju su najavili zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, i predstavnici organizacionog odbora Sredo Pajić i Vojislav Marković. 
 
Santovac je podsetio na dugu tradiciju Bogojavljenskog plivanja u našem gradu, koja datira još iz druge polovine 19. veka. Plivalo se sve do 1942. godine, kada je taj običaj prekinut, da bi bio obnovljen 2009. godine. 
“Ove godine manifestacija se organizuje po 12. put, a sve veći broj učesnika i prisutnih građana oko jezera kod Kulturnog centra govori o njenom značaju. Moram da istaknem da se radi o učesnicima, ne o takmičarima, koje i ovom prilikom pozivamo da se u što većem broju prijave, a pozivamo i naše sugrađane da dođu u nedelju i pozdrave sve učesnike. Neka naša ideja je da se broj učesnika limitira na 60, zbog prateće organizacije i učešća drugih službi neophodnih za takvu vrstu manifestacije. I ovoga puta očekuje se učešće plivača iz drugih gradova i sredina, što dokazuje da je Zrenjanin, na neki način, postao prepoznatljiv po ovom dešavanju”, istakao je zamenik Santovac.    
 
On je preneo i stav Pravoslavne crkvene opštine, odnosno starešinstva hrama Svetog Arhangela Mihaila, koji neposredno učestvuje u organizovanju manifestacije. Naveo je da, kao i uvek do sada, plivanje nema takmičarski karakter, i svi oni koji plivaju tog dana su pobednici. 
“Onaj ko prvi dopliva do Časnog krsta ima tu čast samo da ponese krst u svoj dom i da ga nakon godinu dana vrati, da bi se za njega ponovo plivalo. Dakle, svi oni koji uđu u vodu na Bogojavljenje i zaplivaju, dobijaju božji blagoslov, jer toga dana su sve vode osveštane”, preneo je Santovac reči starešine hrama Svetog Arhangela Mihaila, jereja Veselina Vlaškog, koji je bio sprečen da prisustvuje današnjoj konferenciji. 

U nedelju se održava 12. Bogojavljensko plivanje za Časni krst, prvi put i u Farkaždinu

U nedelju se održava 12. Bogojavljensko plivanje za Časni krst, prvi put i u Farkaždinu

 


Sredo Pajić je istakao da su i ovoga puta organizatori na “slatkim mukama”, zbog očekivanog velikog broja prijava. 
“Posebno raduju i prijave koje su, osim iz Zrenjanina, stigle iz Novog Sada, delova Srbije južno od Beograda, već smo se pročuli po tome i ljudi dolaze kod nas. To nama stvara dodatnu obavezu da svake godine organizaciju podignemo na još viši nivo i damo joj dodatni kvalitet. Mislim da ćemo već do srede, četvrtka popuniti broj učesnika. Ono što je važno za svakog učesnika jeste da se pribavi lekarsko uverenje, u čemu nam je izašla u susret bolnica “Sveti Jovan”, gde će svi pregledi biti besplatni, kao i da su učesnici punoletni”, objasnio je Pajić. 
 
Dodao je da će, kao i uvek, uz učesnike biti i služba Hitne pomoći, profesionalni ronioci, da će se obaviti pregled bakteriološke ispravnosti vode, s ciljem da se bezbednost svih učesnika podigne na najviši nivo. U uređenju jezera i uklanjanju leda učestvuju zaposleni u ustanovi “Rezervati prirode”. 
 
Zainteresovani za učešće u Bogojavljenskom plivanju za Časni krst mogu se prijaviti pozivom na broj telefona 064-811-6471.
 
Jedanaesti put za Časni krst plivaće se i u Kleku, na “Šlajzu” na Begeju, od 13.30 časova, a po prvi put Bogojavljensko plivanje održava se i u Farkaždinu, gde će učesnici, takođe u 13.30 časova, božji blagoslov dobiti na obali Tamiša. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5409/Press_plivanje_0.jpg