Pomoćnik gradonačelnika Radišić: nastavljen trend smanjenja nezaposlenosti u Zrenjaninu

U prethodnoj godini nastavljen je trend smanjenja broja nezaposlenih lica na području Srednjobanatskog okruga i prema evidenciji filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Zrenjaninu na kraju 2019. godine bilo je 10.177 lica koja su tražila zaposlenje. Od toga je u Zrenjaninu 4.963 lica, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj kući. 
 
Ostvarene rezultate u protekloj godini i planove zapošljavanja u 2020. godini Filijale Zrenjanin NSZ, grada Zrenjanina i opština Srednjobanatskog okruga, prezentovali su načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, direktorka Filijale NSZ Zrenjanin Tatjana Mijatović i predstavnici opština Žitište, Sečanj i Nova Crnja.

Pomoćnik gradonačelnika Radišić: nastavljen trend smanjenja nezaposlenosti u Zrenjaninu

Pomoćnik gradonačelnika Radišić: nastavljen trend smanjenja nezaposlenosti u Zrenjaninu

Načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević rekla je da broj nezaposlenih na teritoriji okruga u konstantnom opadanju i da je u srednjem Banatu započeta realizacija velikog investicionog ciklusa, čiji je pokretač i nosilac Grad Zrenjanin.
- Dolaskom novih investitora i proširivanjem postojećih kapaciteta, svakako i jačanjem domaćih privrednika, smanjenje nezaposlenosti prisutno je iz godine u godinu. Primera radi, 2014. godine stopa nezaposlenosti u srednjem Banatu bila je 21, 2015. godine 15,2, 2017. godine 14,3, a 2018. godine 9,5, što je bilo ispod republičkog proseka koji je iznosio 12,7 - istakla je načelnica Vučurević.  
 
U Zrenjaninu je 2016. godine bilo 8.370 lica na evidenciji Filijale NSZ, dok je ove godine taj broj znatno manji. Veliki broj lica nalazio se u dugoročnoj nezaposlenosti, odnosno da su bili na evidenciji duže od 12, odnosno 18 meseci, dok je trenutno, prema podacima Pokrajinske službe za zapošljavanje, upravo u našem regionu najmanji broj takvih lica, odnosno posao se najbrže nalazi u Srednjobanatskom okrugu. Na području okruga broj nezaposlenih krajem 2017. godine iznosio je 13.137, a krajem prošle godine, kako je pomenuto, 10.177. 

Pomoćnik gradonačelnika Radišić: nastavljen trend smanjenja nezaposlenosti u Zrenjaninu

Pomoćnik gradonačelnika Radišić: nastavljen trend smanjenja nezaposlenosti u Zrenjaninu

Podaci koje je prezentovala direktorka Mijatović govore da je broj nezaposlenih u protekloj godini smanjen u svim opštinama Srednjobanatskog okruga, a procentualno najviše u opštinama Žitište i Novi Bečej. 
- Tokom prošle godine imali smo tri izvora finansiranja za mere aktivne politike zapošljavanja, na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou, a naše mere aktivne politike zapošljavanja pratilo je i koristilo preko 70 novih poslodavaca. Održali smo dva sajma zapošljavanja, u Zrenjaninu i Žitištu, na kojima je 379 lica našlo posao, 62 lica koristilo je program stručne prakse, a preko 200 lica uključeno je u programe pripravnika, sticanja praktičnih znanja, za zapošljavanje iz kategorije teže zapošljivih lica, u obuke za tržište rada i obuke na zahtev poslodavca, kao i u javne radove. Broj prijavljenih slobodnih radnih mesta u Zrenjaninu iznosio je oko 2.500 - iznela je podatke o zapošljavanju direktorka Mijatović. 
 
Još je rekla da se na evidenciji Filijale za zapošljavanje Zrenjanin trenutno nalazi 611 osoba sa invaliditetom, od toga 218 žena, kao i da je u januaru mesecu ove godine zaposleno 15 lica koja su bila korisnici novčane i socijalne pomoći.
 
Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić istakao je da se, posle niza godina, može reći da tema nezaposlenosti više nije najvažnija u gradu Zrenjaninu, i da je evidentno da će u budućem periodu to biti još manje. 
- U protekle četiri godine u Zrenjaninu je otvoreno više od 5.000 radnih mesta, a još oko 2-3 hiljade radnih mesta biće otvoreno u narednom periodu, kroz investicije koje su potpisane i čija je realizacija u toku. Broj nezaposlenih lica je varirao u toku prošle godine, a raduju nas i činjenice da pojedine kompanije i poslodavci smanjuju broj lica koje rade preko agencija i primaju ih na stalno zaposlenje. To je važno i zbog kreditne sposobnosti zaposlenih - rekao je Radišić i dodao da najveći investitor, “Linglong”, sa kooperantima, planira zapošljavanje do 2.000 radnika, ali da je isto tako značajno i što postojeći poslodavci proširuju obim proizvodnje i broj zaposlenih, kao i da obezbeđuju prevoz za radnike i do naseljenih mesta na teritoriji grada, ali i susednih opština

Pomoćnik gradonačelnika Radišić: nastavljen trend smanjenja nezaposlenosti u Zrenjaninu

Pomoćnik gradonačelnika Radišić: nastavljen trend smanjenja nezaposlenosti u Zrenjaninu

- Nekoliko hala i objekata gradi se u našoj industrijskoj zoni, sve će to doneti i nova zapošljavanja, a nove investicije donose i novu infrastrukturu, u čemu prednjači projekat izgradnje auto-puta do Beograda i Novog Sada, koji je višestruko značajan. On će omogućiti lakši dolazak ljudi sa strane da rade u našem gradu, ali i našim sugrađanima koji će, zbog prirode obrazovanja ili posla, raditi u Beogradu ili Novom Sadu da mogu da žive u Zrenjaninu i ovde zasnivaju porodice. U Zrenjaninu se trenutno gradi oko 500 novih stanova koji se unapred prodaju, i to je pokazatelj da su povećana primanja i kreditna sposobnost naših građana - kazao je Radišić i istakao odličnu saradnju Grada Zrenjanina i filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Zrenjaninu. 
 
- Prošle godine u poseti filijali bili su i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i gradonačelnik Čedomir Janjić i upoznali se s dobrim uslovima za rad i kadrovskim potencijalom. U šali ponekad kažemo da će u budućem periodu morati da menjaju delatnost, ali svakako će uvek biti neophodno organizovati određene obuke i prekvalifikacije i to nam je takođe značajno, jer izlazimo u susret zahtevima i potrebama poslodavaca - naveo je Radišić. 
 
Pomenuo je još da je Grad Zrenjanin za program stručne prakse koji će se realizovati u ovoj godini izdvojio 8.100.000 dinara.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5392/NSZ_Zrenjanin_0.jpg