Prijem za članove porodica poginulih u ratovima od 1990-1999. godine

Tradicionalni prijem koji Grad Zrenjanin organizuje za članove porodica poginulih pripadnika vojske, policije i dobrovoljaca sa teritorije Grada Zrenjanina u oružanim sukobima od 1990. do 1999. godine, održan je juče u Gradskoj kući. Ovaj prijem organizuje se svake godine povodom Dana državnosti Republike Srbije, 15. februara. 
 
Prisutne su, u ime Grada Zrenjanina, pozdravili zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, a obratio im se i major Rade Daljević, ispred Komande za razvoj Banatske brigade garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu. Prisustvovali su i predstavnici Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave koji se bave poslovima boračko-invalidske zaštite. 
 
 
 
 
Na samom početku, minutom ćutanja odata je pošta poginulim borcima, kojih je 53 sa teritorije Grada Zrenjanina. U emotivnom obraćanju, Ljuba Travica je istakla da Grad Zrenjanin godinama unazad pokušava da pomogne porodicama poginulih i da im pruži podršku. Pomenula je i da sama potiče s prostora na kojima su se dešavale ratne strahote i da u potpunosti saoseća sa onima koji su u tim sukobima izgubili svoje najmilije.
- Naš je zadatak da vam i dalje pružamo pomoć, da se sastajemo i razgovaramo i da nikada ne zaboravimo ono što su za svoju zemlju učinili vaši sinovi, braća, očevi. Vrata Grada Zrenjanina su vam uvek otvorena, ponekad je možda teže doći do kvalitativnih pomaka, ali mislim da se uvek može učiniti i više i do toga moramo doći zajedničkim snagama i radom - poručila je Travica na jučerašnjem skupu.        
 
Pomoćnik gradonačelnika Radišić kazao je da se žrtve ne mogu vratiti, ali da se mora čuvati sećanje na njih i pružati podrška njihovim porodicama.
- Imali smo prilike da se susrećemo, rešavamo određene probleme i tu smo uvek, da vas saslušamo, pokušamo da pomognemo ili realizujemo neku inicijativu, ali i da prenesemo poruku mladima, i svima, da oni koji su dali najviše što su mogli za otadžbinu ne smeju da se zaborave, da to mora da se ceni, a vama da se pomogne - poručio je Duško Radišić članovima porodica poginulih.  
 
 
 
 
Major Rade Daljević rekao je da Vojska Srbija nema mogućnosti za materijalnu pomoć porodicama, ali da ne zaboravlja svoje poginule pripadnike i koristi priliku da uvek članove porodica poziva na obeležavanje Dana jedinice, Dana brigade, Dana sećanja, Vidovdana, Dana vojnih veterana, svih datuma kojima se evociraju uspomene na poginule i njihovu borbu za otadžbinu i svoj narod. 
 
U ime porodica poginulih i Udruženja RVI na prijemu su se zahvalili Jovanka Pavlović i Jovica Pilipović, istakavši da lokalna samouprava redovno izdvaja finansijska sredstva za pomoć porodicama poginulih i da je Zrenjanin među retkim gradovima u našoj zemlji koji na ovakav način brine o porodicama RVI i palih boraca.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5508/Prijem_za_porodice_2020_0.jpg