Svečano dodeljene godišnje nagrade Sportskog saveza za 2019. godinu, počast sportskim legendama

U Baroknoj sali zrenjaninske Gradske kuće juče je upriličena tradicionalna svečanost dodele godišnjih nagrada Sportskog saveza grada Zrenjanina, na kojoj su, po 14. put, proglašeni najuspešniji u 12 kategorija, ukupno 30 sportista, sportskih klubova, stručnjaka, sudija, donatora, propagandista u sportu, a dodeljena su i posebna priznanja i nagrada za životno delo. Na ovogodišnji konkurs stigla su 62 predloga, a o najboljima je odlučivao Upravni odbor SSGZ. 
 
 
 
 
Posebnu notu svečanosti dalo je prisustvo tri sportske legende naše zemlje, trojice osvajača zlatnih olimpijskih medalja - rvača Branislava Simića, rukometaša Momira Rnića, kao i odbojkaša Vladimira Bateza, danas na funkciji pokrajinskog sekretara za sport i omladinu. Pozdravljeni su gromkim aplauzom prisutnih, a učestvovali su i u ceremoniji dodele priznanja. Svečanosti su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave, Srednjobanatskog okruga, pokrajinskog i nacionalnog sportskog saveza, Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta.
 
 
 
U ime domaćina pozdravio ih je i čestitao nagrađenima zamenik gradonačelnika Saša Santovac, istakavši da Zrenjanin važi za grad sporta, da u Sportskom savezu ima 180 članica, sa registrovanih čak 220 sportskih klubova. 
- Nije lako među njima izabrati najbolje, mnogi su postigli dobre rezultate, mnogi zaslužuju nagrade, a naša je želja da se što veći broj dece bavi sportom i da učestvuju u sportskim dešavanjima. 
 
Zamenik Santovac podsetio je i na ulaganja lokalne samouprave u sportsku infrastrukturu, završetak sala u naseljenim mestima, rekonstrukciju “Medisona” i Gradskog stadiona u Zrenjaninu, završetak “Kristalne dvorane” i dobijanje upotrebne dozvole za nju.
- Zahvaljujući Pokrajinskoj vladi i Upravi za kapitalna ulaganja obezbedili smo najveći deo sredstava za rekonstrukciju Gradskog stadiona, s ciljem da to ne bude samo fudbalski stadion, već da ga koriste i drugi sportisti, posebno atletičari. Ovim ulaganjima verujem da će Zrenjanin dobiti možda i najmoderniji stadion na teritoriji Vojvodine, ali je činjenica da ulažemo i u manje sredine, jer nema rezultata bez dobre sportske infrastrukture. Imamo takođe i rekordan budžet u oblasti sporta, iz kog se finansira rad klubova i on će ove godine premašiti 120 miliona dinara - rekao je Santovac i dodao da su značajna očekivanja od naših sportista i na predstojećim Olimpijskim igrama, jer su se pojedini zrenjaninski sportisti već kvalifikovali za to veliko takmičenje.
 
 
Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Batez istakao je odličnu saradnju tog sekretarijata s Gradom Zrenjaninom i naglasio da je Zrenjanin jedan od gradova u koji dolazi s najvećim zadovoljstvom.
- To je grad koji decenijama promoviše sport i našu državu na svim meridijanima, grad koji je dao olimpijske, svetske i evropske šampione i grad koji i danas ima značajna ulaganja u sport i sa najvećim brojem sportskih organizacija na teritoriji Vojvodine. Pokrajinska vlada i ove godine je odobrila sredstva u iznosu od 190 miliona dinara za drugu fazu rekonstrukcije Gradskog stadiona i mislim da će Grad Zrenjanin, završetkom tog posla, sa renoviranim “Medisonom” i “Kristalnom dvoranom” postati grad sa najlepšim sportskim kompleksom u Srbiji - rekao je Batez i dodao da su Pokrajina i Grad Zrenjanin u protekle četiri godine zajednički realizovali preko sto projekata u oblasti sporta.

U ime Sportskog saveza grada Zrenjanina prisutne je pozdravio predsednik Rajko Petrović
 
 
 
Za najuspešnije sportiste u seniorskoj konkurenciji proglašeni su član Rvačkog kluba “Proleter” Mate Nemeš i članica Bokserskog kluba “Petrovgrad” Aleksandra Rapaić. Najuspešniji juniori su plivač “Proletera” Marko Vujin i stonoteniserka “Banata” Anđela Menger, dok su među kadetima nagrađeni plivač “Proletera” Ognjen Kovačević i karatistkinja “Zadrugara” Dunja Rajić
 
U kategoriji sportista iz neolimpijskih sportova najbolji seniori su karatista “Banatskog cveta” Srđan Marić i članica kluba borilačkih sportova “Internacional” Marina Đekić, a kod juniora karatista “Banata” Aleksandar Jovanov i kuglašica “Kristala” Renata Bodo
 
 
 
Najuspešnije sportske ekipe su Rukometni klub “Proleter” i Ženski košarkaški klub “Proleter 023”, u seniorskoj, Mačevalački klub “Omladinac” i Stonoteniski klub “Banat” u juniorskoj i Rvački klub “Proleter” i Kajak klub “Begej” u muškoj i ženskoj kadetskoj konkurenciji. 
 
Za najuspešnijeg sportskog stručnjaka proglašen je trener rvača “Proletera” Vojislav Trajković, a sportski radnik je Milorad Jankov, dugogodišnji predsednik Šahovskog kluba “Naftagas” iz Elemira. Za izložbu i publikaciju povodom 100 godina rvačkog sporta u Zrenjaninu nagrađeni su nekadašnji rvački reprezentativci Vojislav Matić i dr Robert Molnar. Biljana Manojlović zaslužila je priznanje u kategoriji sudija, u plivačkom sportu.  
 
 
 
Istaknuti član Sportskog kluba za decu i omladinu sa posebnim potrebama “Hendi sport“ Filip Bartole najuspešniji je sportista s invaliditetom, dok je u kategoriji sportistkinja to priznanje dobila stonoteniserka kluba “K2” Sanja Mijatović
 
 
 
 
“Persu marketi” nagrađeni su u kategoriji sponzora-donatora, dok je novinar portala “Zrenjaninski” Zoran Bogaroški najbolji sportski propagandista. 
Posebna priznanja za doprinos i popularizaciju sporta pripala su nekadašnjem košarkašu Đorđu Budimiru i bokseru Stevanu Čizmiću, planinaru Milojki Ponoćko i novinaru Nikoli Božoviću. Posebno priznanje za životno delo pripalo je nekadašnjoj sportistkinji i istaknutom sportskom pedagogu Verici Đukić. Na kraju svečanosti, u ime svih nagrađenih, zahvalio se Nikola Božović. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5510/NagradeSSGZ_0.jpg