Zrenjanin i ove godine u programu NIS "Zajednici zajedno" - sredstva usmerena u obrazovanje i bezbednost učenika

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić juče je, u Palati “Srbija” u Beogradu, u ime Grada Zrenjanina prisustvovao uručenju sporazuma o učešću našeg grada u ovogodišnjem ciklusu programa “Zajednici zajedno” kompanije NIS, u koji je Zrenjanin uključen sa još 11 gradova i opština u Srbiji. Radišić je sporazum primio od generalnog direktora kompanije NIS Kirila Tjurdenjeva, a svečanosti su prisustvovali ministri u Vladi Republike Srbije, predstavnici lokalnih samouprava sa kojima NIS sarađuje u okviru programa “Zajednici zajedno”, menadžment kompanije NIS i brojni predstavici medija. 
 
 
 
U saradnji sa resornim ministarstvima Republike Srbije, Kompanija je donela odluku da u 2020. godini sredstva opredeljena za realizaciju projekata u okviru programa „Zajednici zajedno“ usmeri na jednu oblast: obrazovanje – digitalizacija nastavnog procesa i unapređenje bezbednosno-informacionih sistema u obrazovnim ustanovama. Memorandum o zajedničkom učešću u projektu potpisali su ministri u Vladi Srbije - unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i energetike i rudarstva Aleksandar Antić
 
 
 
Nastojeći da stekne obuhvatniji uvid u prioritetne potrebe ustanova obrazovanja, kompanija NIS je krajem 2019. i početkom ove godine sprovela anketu o stanju i potrebama osnovnih i srednjih škola u svim gradovima i opštinama obuhvaćenim Programom, u oblasti digitalizacije nastavnog procesa i bezbednosnih sistema. Anekta je pokazala da je školama, u skladu sa zahtevima nastavnog procesa, potreban veći broj paketa digitalne opreme, kao i kvalitetniji i funkcionalniji bezbednosni sistemi. Shodno tome, programski ciklus “Zajednici zajedno 2020” ima za cilj da realizuje projekte obrazovnih ustanova u skladu sa zahtevima digitalizacije kao nacionalnim prioritetom i savremenim tendencijama u obrazovanju.
 
 
 
Kako je istaknuto, savremeni tehnički i tehnološki uslovi omogućili su da razvoj obrazovnog procesa bude sve više ujednačen i da svaki učenik ima jednake uslove za sticanje znanja i veština, bez obzira na mesto u kojem živi. Pored unapređenja nastavnog procesa važno je da škola bude mesto u kojem se svi osećaju sigurno, a moderna oprema omogućiće da i bezbednosni uslovi u školama budu na visokom nivou.
 
Kroz ovaj program NIS će uložiti 114,5 miliona dinara u osnovne i srednje škole u Beogradu, Novom Sadu, Požarevcu, Nišu, Čačku, Zrenjaninu, Pančevu, Kikindi, Kanjiži, Novom Bečeju, Srbobranu i Žitištu. 
 
 
 
Jučerašnja svečanost ujedno je označila i početak ovogodišnjeg konkursa u okviru programa „Zajednici zajedno“. O izboru projekata koji će biti podržani odlučivaće komisija sastavljena od predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, lokalne zajednice i kompanije NIS. Svi uslovi i propozicije javnog konkursa „Zajednici zajedno“ koji traje do 17. marta 2020. godine objavljeni su na sajtu www.nis.eu/zajednici-zajedno, a rezultati konkursa biće objavljeni do 22. aprila 2020. godine.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5520/NIS_2020_Palata_Srbija_0.jpg