Ambasador Danske Hougor: preporučujemo Zrenjanin kao dobro mesto za investiranje i saradnju

Povodom otvaranja manifestacije “mesec dana danskog filma” u Kulturnom centru Zrenjanina, juče je u našem gradu boravio Njegova ekselencija ambasador Kraljevine Danske u Srbiji Anders Kristijan Hougor. Pre svečanosti u Kulturnom centru, za ambasadora je priređen prijem u Gradskoj kući, gde ga je ugostio zamenik gradonačelnika Saša Santovac. Prijemu je prisustvovao i direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković
 
 
 
Ambasador Hougor čest je gost našeg grada i kako sam ističe, Zrenjanin je jedan od gradova s kojima Ambasada Kraljevine Danske ostvaruje odličnu saradnju i koji preporučuje potencijalnim investitorima kao primer gde bi se mogla realizovati i određena privredna saradnja, osim u oblasti kulture, gde već postoji. Rekao je da je Danska, između ostalog, poznata i po kinematografiji i da mu je drago što će u to moći da se uvere i ljubitelji filma u Zrenjaninu. 
- Ja sam u Zrenjaninu bio više puta i primetan je napredak i vidimo da dosta novih kompanija ovde otvara pogone. Kada neka danska kompanija dolazi u Srbiju, Zrenjanin je jedan od gradova koji ističemo kao primer gde bi se moglo investirati, imate veoma dobru industrijsku zonu i povoljnu lokaciju u odnosu na Beograd i Novi Sad, kvalitetnu i dobro obučenu radnu snagu. Pomenuo bih u tom smislu primer danske kompanije “Grundfos” koja ne samo što uspešno posluje u Srbiji, već spada i među najveće izvoznike odavde - istakao je Anders Hougor i dodao da su srpski i danski narod slični po mentalitetu.
 
 
 
- Imao sam priliku da ih posetim i da radim u mnogim zemljama sveta ali kada dolazim u Beograd i Srbiju, osećam se kao kod kuće. Takođe, više hiljada Srba naseljeno je u Danskoj i to dosta doprinosi nekoj našoj konekciji i potvrđuje našu sličnost. Radujem se i što će u nekom trenutku Srbija postati član Evropske unije - kazao je ambasador nakon jučerašnjeg prijema u Gradskoj kući. 
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac zahvalio se ambasadoru i Kulturnom centru Zrenjanina na saradnji, naravno uz pokroviteljstvo Grada, i mogućnosti da se naši sugrađani upoznaju sa savremenim danskim filmom.
- To jeste promocija kulture, ali mi uvek koristimo priliku i da goste iz ambasada upoznamo s našim potencijalima i svim onim što bi im moglo biti zanimljivo. Ambasador Danske naš je dragi gost, dva puta je boravio i na manifestaciji “Evropsko selo”, a zahvaljujući njemu organizovali smo i predstavljanje Grada Zrenjanina privrednicima iz Danske i predstavnicima ambasade te zemlje, jer nam je želja da u našim industrijskim zonama posluje i neka danska kompanija. Saradnja u privredi svakako donosi i nove mogućnosti - rekao je Santovac i pomenuo saradnju između Saveza samostalnih sindikata u Zrenjaninu i danskog sindikata iz grada Alborga, koja se odvija u kontinuitetu dugi niz godina.
 
 
 
Dodao je i da će planirana izgradnja autoputa od Zrenjanina do Beograda i Novog Sada generalno povećati interesovanje privrednika za ulaganje u naš grad i da očekuje da će to biti slučaj i sa danskim kompanijama. 
 
Tokom marta zrenjaninska publika imaće priliku da u Maloj sali Kulturnog centra pogleda četiri savremena danska ostvarenja, u po dve projekcije - sredom i četvrtkom - na koje je ulaz besplatan. Sinoć je prikazan film “Ključevi, kuća, ogledalo”, a druga projekcija je večeras od 20 časova. Naredne nedelje, 11. i 12. marta, na programu je film “Da skratimo priču”, u istim terminima - od 20 časova, i u istom prostoru Kulturnog centra. Treći film “Tiho srce” na programu je 18. i 19. marta, dok će 25. i 26. marta publika moći da pogleda film “Šarmer”. 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5527/Ambasador_Danske_2020_0.jpg