Gradonačelnik u poseti porodici Lučić, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave Jelena Dragić posetili su danas novi dom porodice Lučić, u najvećem gradskom naselju “Bagljaš”. Studentkinju iz Zrenjanina Ljiljanu Lučić i njenog oca Milana prošlog petka upoznala je i najšira javnost u Srbiji, zahvaljujući emisiji “S Tamarom u akciji” i angažovanju i Grada Zrenjanina na izgradnji njihove kuće.
 
Gradonačelnik je Ljiljani Lučić, studentkinji Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu, uručio rešenje o regresiranju putnih troškova do fakulteta. U tu svrhu biće angažovan taksi prevoz, a troškove će snositi Grad Zrenjanin. 
 
 
 
S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i proglašenu vanrednu situaciju na teritoriji Grada Zrenjanina, izostao je ove godine tradicionalni susret u Gradskoj kući čelnika lokalne samouprave i predstavnika svih udruženja i organizacija koja okupljaju osobe s invaliditetom. To, međutim, ne umanjuje značaj komunikacije koju je Grad Zrenjanin uspostavio s takvim udruženjima i neće uticati na opredeljenje da im se pomogne i razgovara o njihovim potrebama i problemima. 
 
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu. Taj dan je povod da se skrene pažnja na probleme s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju a to su pre svega siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i isključenost iz društva. 
 
 
Odeljenje za ekonomske i socijalne probleme osoba sa invaliditetom Ujedinjenih nacija poziva da se Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ove godine obeleži širom sveta sa temom „Izgraditi bolji svet posle kovida- inkluzivan, pristupačan i održiv za sve osobe“.
 
Preko milijardu ljudi, ili približno 15 odsto svetske populacije, živi sa nekim oblikom invaliditeta. Širom sveta, osobe sa invaliditetom se suočavaju sa brojnim barijerama koje ih isključuju iz punog i efikasnog učestvovanja u društvenim tokovima - u pogledu obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5818/Poseta_porodici_Lucic_0.jpg