Akcije dobrovoljnog davanja krvi i aktivnosti Crvenog krsta tokom leta - od volontiranja do letnjih škola i kampova

Crveni krst Zrenjanin u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, organizovao je danas u prostorijama Crvenog krsta akciju dobrovoljnog davanja krvi, kojoj se odazvalo skoro 70 naših sugrađana, a koju je podržao i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i po 41. put ličnim primerom, davanjem krvi, ukazao na značaj ovakvih akcija. 
- Letnji period je poznat po tome da su zalihe krvi na minimumu i neophodno je da se ovakve aktivnosti promovišu i budu podstrek što većem broju naših sugrađana da daju krv. Stabilne zalihe su jako bitne za one kojima je krv neophodna i zato koristim lični primer i apelujem na sugrađane da se uključe u akcije koje organizuje naša gradska organizacija Crvenog krsta, zajedno sa pokrajinskim Zavodom za transfuziju krvi. Odziv je danas bio dobar, a akcije se nastavljaju i u narednom periodu - rekao je gradonačelnik i dodao da je prvi put krv dao kao student, u Zavodu za transfuziju krvi u Beogradu, iz osnovnog razloga da učini neko humano delo i nekom pomogne, i da je iz istih razloga i danas ovde.     
 
 
 
Osim današnje, ovakve akcije biće u realizovane još po tri puta u naredna dva letnja meseca - 5, 13. i 28. avgusta, kao i 4,16. i 23. septembra, u gradskim mesnim zajednicama, tržnom centru “BIG” i prostorijama Crvenog krsta.  
 
Gradonačelnik je još kazao i da je sa rukovodstvom Crvenog krsta Zrenjanin razgovarao i o drugim aktuelnim temama. 
- S obzirom da ovde funkcioniše i Narodna kuhinja, da korisnici svakodnevno dolaze, razgovarali smo o tome da u narednom periodu osposobimo za tu namenu jedan funkcionalniji prostor, bolje opremljen, da tu uslugu koja postoji u našem gradu podignemo na viši nivo i sigurno da ćemo već nakon predstojećeg rebalansa budžeta raditi na rešavanju tog problema.  
 
 
 
Akcije dobrovoljnog davanja krvi samo su deo aktivnosti koje Crveni krst realizuje tokom letnjeg perioda. Njegovi volonteri odavno su deo svake veće gradske sportske manifestacije, pa su tako bili prisutni i u “Kristalnoj dvorani”, na međunarodnom bokserskom memorijalu “Zvonimir Zvonko Vujin”, kao i na Gradskom kupalištu “Peskara”, tokom plivačkog maratona. U susret 30. julu - Svetskom danu borbe protiv trgovine ljudima u prostorijama Crvenog krsta Zrenjanin održana je informativna radionica iz Programa borbe protiv trgovine ljudima za sve zainteresovane volontere i srednjoškolce. 
 
Crveni krst Zrenjanin, zahvaljujući Crvenom krstu Vojvodine, uputio je dvadeset petoro dece osnovnoškolskog uzrasta na sedmodnevni odmor u odmaralište Crvenog krsta Vršac na Vršačkom bregu i oni, zajedno sa još trideset pet učenika iz Kikinde i Vršca, borave tamo u terminu od 26. jula do 1. avgusta. Pod nadzorom vaspitača, ali i mladih volontera Crvenog krsta Zrenjanin, uz odmor će im biti predstavljen i deo programa i aktivnosti koje se u Crvenom krstu realizuju za mlade.
 
 
 
Konačno, predstavnici Crvenog krsta Marko Denda i Helena Vijatov otputovali su na Kamp pod nazivom “Priroda za budućnost bez granica”, koji se realizuje od 26. do 30. jula u partnerstvu sa mađarskim Crvenim krstom u Čongradu. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6138/Crveni_krst_29_07_2021_0.jpg