Gradonačelniku uručena povelja FK “Borac”, povodom stote godišnjice od osnivanja kluba: tradicija za ponos i poštovanje

Gradonačelniku Zrenjanina Simu Salapuri danas je dugogodišnji predsednik Fudbalskog kluba “Borac” Gena Tornjanski uručio povelju, povodom velikog klupskog jubileja, obeležavanja stote godišnjice od osnivanja. U godini u kojoj nosi titulu “Evropski grad sporta”, Zrenjanin se tako može podičiti još jednim sportskim kolektivom koji u kontinuitetu traje duže od jednog veka, beležeći dugu i bogatu istoriju. 
- To je tradicija za ponos i poštovanje, posebno kada se zna da Ratarski sportski klub “Borac” nije bio samo običan fudbalski klub, već kolektiv koji je negovao i kulturu, imao svoju glumačku trupu, jedini okupljao ratarsku omladinu sa prostora današnje mesne zajednice “Dolja - Crni Šor”, uspeo da publikuje vrednu spomenicu, povodom 15 godina postojanja, daleke 1936. godine i postigne zavidne sportske rezultate. Sve su to odrednice kojima bi se ponosile i veće sredine od naše i ja, u ime Grada Zrenjanina i u svoje lično ime, čestitam rukovodstvu i članstvu kluba na jubileju, želim im dobro zdravlje, uspešan rad i dugo trajanje - poručio je gradonačelnik Zrenjanina. 
 
 
 
Fudbalski klub “Borac” osnovan je 1921. godine kao “Ratarski sportski klub” i bio je jedini u tadašnjoj državi, Kraljevini Jugoslaviji, kojeg su formirali omladinci paori, zemljoradnici, iz gradskih četvrti naseljenih pretežno stanovništvom koje se bavilo poljoprivredom - Borđoša, Čontike, Vašarišta i Opovačke strane. To su danas pretežno delovi teritorije mesnih zajednica “Dolja - Crni Šor” i “Šumica”. Igrali su na terenu u Karađorđevom parku, a od 1955. godine u Principovoj ulici, u “Dolji”, gde se klupski stadion nalazi i danas. Beležili su i značajne sportske uspehe, pa su tako 1939. godine osvojili prvenstvo Banata i igrali kvalifikacione mečeve za plasman među najboljih 12 klubova u prvenstvu Kraljevine Jugoslavije, što je najvredniji rezultat koji su, u periodu između dva rata, postigli fudbalski klubovi s teritorije Banata. 
 
 
 
Gena Tornjanski, zahvaljujući se gradonačelniku na prijemu, podsetio je da je, povodom jubileja, na ulazu u stadion otkrivena i spomen-ploča Dimitriju Gardinovačkom - Miti Majinu, rataru, piscu, glumcu-amateru, koji je bio autor teksta za spomenicu kluba 1936. godine i napisao je dramski tekst “Švigarica”, koji je izvodila “Borčeva” glumačka trupa.   
 
Jubilej je obeležen i novom, prigodnom publikacijom “Prvi vek Ratarskog fudbalskog kluba “Borac” 1921-2021.”, koju su priredili novinari Nenad Jonjev i Mile Novaković, i Gena Tornjanski, a koju je Tornjanski takođe danas poklonio gradonačelniku.  
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6208/prijem_fk_boracDSC_0.jpg