Prijem za najbolje učenike i uručenje diploma ''Vuk Karadžić''

Kao što je to običaj i lepa tradicija svake godine, Grad Zrenjanin je i ovoga puta organizovao svečanost dodele diplome “Vuk Karadžić” najboljim učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola sa teritorije Grada Zrenjanina u školskoj 2018-19. godini. Nastavljena je i tradicija održavanja svečanosti u ambijentu Gradske bašte, koja je i danas bila puna dece koja su u prethodnom periodu školovanja postigla najbolje rezultate u svojoj generaciji. 
 
 
 
 
U ovoj školskoj godini, diplome “Vuk Karadžić” zaslužilo je 163 učenica i učenika u osnovnim i 136 u srednjim školama. Učenici su nagrađeni diplomama i prigodnim knjigama velikana naše književnosti, a moći će, kao i prethodnih nekoliko godina, da besplatno posećuju gradske bazene do kraja ove godine. Spiskovi sa imenima učenika nalaziće se na biletarnici bazena od ponedeljka, 15. jula, i potrebno je samo da se učenici predstave imenom i prezimenom i iz koje su škole i biće im omogućen besplatan ulaz. 
 
Učenike, njihove nastavnike, profesore i roditelje koji su prisustvovali svečanosti, pozdravili su načelnica Školske uprave za Banat Snežana Oluški Vlačić, u ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, a uz njih su diplome “Vuk Karadžić” učenicima uručili i pomoćnici gradonačelnika Duško Radišić i Simo Salapura. 
 
 
 
 
Snežana Oluški Vlačić rekla je da je zadovoljstvo prisustvovati ovakvom skupu, prepunom znanja, energije i mladosti i istakla da je znanje najveća moć i bogatstvo.
“Do tog znanja nije lako stići i ja vam čestitam što ste bili istrajni, požrtvovani, što ste vredno učili i radili svih ovih godina, čestitam i roditeljima koji su bili velika podrška svojoj deci, a profesorima i direktorima što su obezbeđivali uslove i znali da pronađu pravi način da otvore te riznice znanja i pruže učenicima baš ono što im je potrebno”, poručila je ona učenicima, njihovim roditeljima, profesorima i direktorima škola. 
 
 
 
 
Obraćajući se najuspešnijim osnovcima, a nešto kasnije i srednjoškolcima, i čestitajući im na postignutim rezultatima i uspehu, Santovac je istakao da su oni ponos grada Zrenjanina, ono najbolje što grad ima, ponos svojih učitelja, nastavnika, profesora i direktora škola, a pre svega svojih roditelja, koji su ih podržavali i usmeravali ka uspehu. 
“Da ste najbolji, pokazali ste svojim radom i trudom u prethodnim godinama, a mi, u ime Grada Zrenjanina, želimo da vam na tome čestitamo i ukažemo poštovanje, jer vi to zaslužujete. Znanje koje ste stekli ne može niko da vam oduzme i u vašim školama ostaće upamćeno da ste vi ti koji su bili najbolji. Otvarate sada nova poglavlja u obrazovanju i učenju i želim vam da i u njima postižete odlične rezultate. Učenje i sticanje znanja nikada ne može biti uzaludno i kad-tad dolazi trenutak kada ćete sve ono što ste naučili imati priliku i da primenite i koristite u životu i radu”, kazao je Santovac i poručio budućim srednjoškolcima da nastave da rade kao i do sada, a studentima da završe fakultete koje su upisali, da studiraju gde žele, ali da se vrate i svojim znanjem i umećem u godinama koje predstoje dorpinesu razvoju grada Zrenjanina. 
 
Još je dodao da ovu generaciju karakteriše izuzetan uspeh u školovanju, jer je iz srednjih škola izašlo čak 136 učenika koji su zaslužili diplomu “Vuk Karadžić”, dok ih je u prethodnoj školskoj godini bilo 81.
 
 
  
Gradska uprava ujedno obaveštava sve učenike koji nisu danas, iz bilo kog razloga, bili u mogućnosti da prisustvuju svečanosti da mogu svoje diplome i knjige preuzeti u Kabinetu gradonačelnika, kancelarija 107, svakog radnog dana od 08-14 časova. 
 
Takođe, ukoliko se na nekoj od odštampanih diploma potkrala neka slovna greška u imenu učenika ili škole, može se prijaviti u Kabinetu gradonačelnika u istom terminu, od 08-14 časova, kako bi u što kraćem roku bila ispravljena.