Ауто-пут Београд-Зрењанин-Нови Сад: 600 милиона евра, 12 петљи, три моста, надвожњак

Ауто-пут Београд (Борча)-Зрењанин-Нови Сад биће дужине 113 километара и на њему ће бити саграђено 12 петљи, три моста и надвожњак преко железничке пруге, а процењена вредност изградње је 600 милиона евра. 
 
Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је данас Меморандум о разумевању и изради планске и техничке документације за изградњу ауто-пута са кинеском компанијом "Чајна Шандонг Интернешнл" и најавила да ће документација за тај пројекат бити готова ове године.
 
Михајловић је у Влади Србије потписала меморандум са директором компаније "Цхина Схандинг Интернатионал Ецономиц анд Техницал Цоорпоратион Гроуп" Џанг Ћенчао, а церемонији је присуствовала амбасадорка Кине Чен Бо.

Ауто-пут Београд-Зрењанин-Нови Сад: 600 милиона евра, 12 петљи, три моста, надвожњак

Михајловићева је том приликом истакла да је ово први и важан корак у реализацији пројекта чија је вредност близу 600 милиона евра, те додала да су односи Србије и НР Кине одлични.
„О овом ауто-путу се много говорило претходних година, ми ћемо најпре уредити планску и техничку документацију за деоницу дугу близу 110 километара, а упоредо ћемо са Министарством финансија радити на обезбеђивању финансијских ресурса и потом потписати и комерцијални уговор.  Наше две земље имају посебну и више него добру сарадњу, која се пре свега огледа у односима два председника, Александра Вучића и Си Ђинпинга. Неколико кинеских компанија ради у Србији и своје послове завршавају на време, у складу са уговореном динамиком“, рекла је она.

Ауто-пут Београд-Зрењанин-Нови Сад: 600 милиона евра, 12 петљи, три моста, надвожњак

Директор компаније „Шандонг“ Џанг Ђенчао захвалио је председнику Србије Александру Вучићу и потпредседници Владе на поверењу и подршци, рекавши да је ово четврти пројекат који ова кинеска компанија реализује у Србији и да ће својим радом допринети пријатељству две земље, али и економском развоју Србије.
„Захваљујући заједничким напорима, предали смо народу Србије висококвалитетан ауто-пут „Милош Велики“ на коришћење. Почаствовани смо што опет имамо могућност да сарађујемо и овом приликом обећавам да нећемо изневерити ваше поверење ни када је у питању пројекат изградње ауто-пута од Београда до Зрењанина и Зрењанина до Новог Сада “, рекао је Ђенчао.

Ауто-пут Београд-Зрењанин-Нови Сад: 600 милиона евра, 12 петљи, три моста, надвожњак

Амбасадорка НР Кине у Србији Чен Бо истакла је да је инфраструктура једна од најважнијих области сарадње две земље, те подсетила да су у 2019. години постигнути велики резултати.
„Кинеске компаније изградиле су неколико деоница ауто-пута „Милош Велики“, а данашње потписивање овог меморандума знак је новог почетка и нових пројеката које ћемо заједно реализовати. Верујем да ћемо у овој години имати још квалитетнију сарадњу, хвала потпредседници Михајловић на подршци и помоћи“, рекла је она.

Ауто-пут Београд-Зрењанин-Нови Сад: 600 милиона евра, 12 петљи, три моста, надвожњак

На основу предложеног коридора ауто-пута Београд-Зрењанин-Нови Сад, представљеног данас у Влади Републике Србије, од петље Борча до петље Нови Сад - исток, градиће се 12 петљи, мостови преко Тамиша (два моста) и Тисе и надвожњак преко железничке пруге код Перлеза. Иако на овој мапи није назначено, свакако ће ауто-пут морати да премости и Бегеј, у зони градске територије Зрењанина.
 
Петље су предвиђене у чворовима Овча, Сефкерин, Ковачица, Орловат, Ечка, Арадац, Жабаљ, Каћ и Нови Сад-исток, а Зрењанин ће имати три излаза на ауто-пут, у чворовима Зрењанин-исток, Зрењанин-север и Зрењанин-запад. Дужина ауто-пута од петље Борча до крајње тачке на обилазници око Зрењанина биће 58 километара, а од Зрењанина до Новог Сада 45 км. Пролазиће територијама општина Београд-Палилула, Опово, Ковачица, Жабаљ и градова Панчево, Зрењанин и Нови Сад.
 
Извор: Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфратсруктуре Владе Републике Србије

https://www.mgsi.gov.rs/cir/aktuelnosti/mihajlovitsheva-graditshemo-auto-put-od-beograda-do-zrenjanina-i-od-zrenjanina-do-novog 


 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5414/Autoput_BG_ZR_NS_0.jpg