Одржана 46. седница Градског већа - усвојен низ важних одлука

У сали Градског већа одржана је данас 46. седница Градског већа којом је председавао градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић. Усвојено је двадесет тачака, међу којима су Предлог Одлуке о доношењу Плана генералне регулације насељеног места Меленци, Предлог Одлуке о изради Плана детаљне регулације комплекса “СОС Русанда” у КО Меленци, Предлог одлуке о изменама Одлуке о основању Центра за социјални рад, као и програми рада Службе ванинституционалне заштите Геронтолошког центра, Центра за пружање услуга социјалне заштите “Мост” и Апотеке Зрењанин за ову годину.
 
 
 
Чланови већа усвојили су и неколико одлука о отуђењу непокретности у јавној својини града и одлуке о покретању поступка прибављања непокретности у јавну својину града. Градоначелник Јањић је појаснио да ће на основу данас усвојених одлука бити створена могућност да се изграде нови паркинзи на купалишту “Пескара” и поред зграде Полицијске управе, у Улици Зорана Каменковића, на месту оронулог објекта некадашњег “Про - бекома”.
 
У наставку, усвојен је и Предлог Одлуке о измени и допуни Одлуке о манифестацијама од посебног значаја за град Зрењанин, а по речима известиоца - Милана Мркшића, доношењу те одлуке приступило се из потребе додавања нове манифестације од значаја за Град у месецу мају под називом "Спортске игре младих Србије", а у циљу окупљања већег броја деце и младих, такмичења и дружења, као и сузбијања вршњачког насиља.
 
 
 
 
На основу данас усвојене одлуке, у Зрењанину ће, по узору на светске метрополе и градове, бити постављено спомен обележје “Stolperstein” – “Камен спотицања”, на пет локација, и то за јеврејске породице Елек, Кунстлер, Екштајн и Ивањи. Како је истакла известилац по тој тачки, Оливера Ристић Костић, одлука је донета на иницијативу Јеврејске општине Зрењанин, а идејно решење спомен обележја је ауторско дело Гинтера Демнинг и то мали камен величине 96 x 96 и висине 100 милиметара. 
 
Усвојена је и Информација о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања јавних предузећа, друштва капитања и других облика организовања на која се примењује Закон о јавним предузећима чији је оснивач град Зрењанин, за период од 01.01. до 31.12.2019. године, као и Анализа пословања јавних предузећа са предузетим мерама за отклањање поремећаја у пословању, чији оснивач је град Зрењанин, за период од 01.01. до 31.12.2019. године.
 
 
 
По завршетку седнице новинарима се обратио заменик градоначелника и члан Градског већа по функцији, Саша Сантовац.
- На почетку седнице усвојили смо тачке које су значајне, будући да је донет још један план регулације Меленаца, тако је и насељено место Меленци, после Лазарева и Клека добило свој план. Значај је још већи јер се ту налази и Бања Русанда, а нама је у циљу да отворимо нове могућности у самој бањи. Са данашње седнице значајно за град Зрењанин јесте и прибављање земљишта и непокретности. Једна од њих је непокретност са земљиштем, у Улици Зорана Каменковића број 12, а циљ је да се на том простору омогући паркирање возила, како би се растеретио део око полицијске станице и околних улица. 
Оно што је обележило данашњу седницу јесте и анализа рада јавних предузећа.. Чињеница је да треба бити амбициозан, али не и преамбициозан, а по извештајима се може видети да свуда где је добро планирано, да су односи између прихода и расхода уједначени, а где се много више планирало имамо проблем да су расходи већи од прихода, јер нису добро планирани - рекао је Сантовац и указао да би сваки директор предузећа требало да се запита какав је његов извештај о томе. 
 
- Јавна комунална предузећа и не треба да имају велику добит, али би требало да имају такву цену услуга којом ће грађани бити задовољни, а да се с том ценом оствари и реализује добит. Ово нека буде за наук свим директорима јавих комуналних предузећа да следећи планови буду реалнији и да се на много бољи начин води рачуна о тим предузећима - додао је он.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5509/46_SednicaGV_2020_0.jpg