Помоћник градоначелника Радишић: настављен тренд смањења незапослености у Зрењанину

У претходној години настављен је тренд смањења броја незапослених лица на подручју Средњобанатског округа и према евиденцији филијале Националне службе за запошљавање у Зрењанину на крају 2019. године било је 10.177 лица која су тражила запослење. Од тога је у Зрењанину 4.963 лица, саопштено је на данашњој конференцији за новинаре у Градској кући. 
 
Остварене резултате у протеклој години и планове запошљавања у 2020. години Филијале Зрењанин НСЗ, града Зрењанина и општина Средњобанатског округа, презентовали су начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић, помоћник градоначелника Зрењанина Душко Радишић, директорка Филијале НСЗ Зрењанин Татјана Мијатовић и представници општина Житиште, Сечањ и Нова Црња.

Помоћник градоначелника Радишић: настављен тренд смањења незапослености у Зрењанину

Помоћник градоначелника Радишић: настављен тренд смањења незапослености у Зрењанину

Начелница Средњобанатског управног округа Снежана Вучуревић рекла је да број незапослених на територији округа у константном опадању и да је у средњем Банату започета реализација великог инвестиционог циклуса, чији је покретач и носилац Град Зрењанин.
- Доласком нових инвеститора и проширивањем постојећих капацитета, свакако и јачањем домаћих привредника, смањење незапослености присутно је из године у годину. Примера ради, 2014. године стопа незапослености у средњем Банату била је 21, 2015. године 15,2, 2017. године 14,3, а 2018. године 9,5, што је било испод републичког просека који је износио 12,7 - истакла је начелница Вучуревић.  
 
У Зрењанину је 2016. године било 8.370 лица на евиденцији Филијале НСЗ, док је ове године тај број знатно мањи. Велики број лица налазио се у дугорочној незапослености, односно да су били на евиденцији дуже од 12, односно 18 месеци, док је тренутно, према подацима Покрајинске службе за запошљавање, управо у нашем региону најмањи број таквих лица, односно посао се најбрже налази у Средњобанатском округу. На подручју округа број незапослених крајем 2017. године износио је 13.137, а крајем прошле године, како је поменуто, 10.177. 

Помоћник градоначелника Радишић: настављен тренд смањења незапослености у Зрењанину

Помоћник градоначелника Радишић: настављен тренд смањења незапослености у Зрењанину

Подаци које је презентовала директорка Мијатовић говоре да је број незапослених у протеклој години смањен у свим општинама Средњобанатског округа, а процентуално највише у општинама Житиште и Нови Бечеј. 
- Током прошле године имали смо три извора финансирања за мере активне политике запошљавања, на републичком, покрајинском и локалном нивоу, а наше мере активне политике запошљавања пратило је и користило преко 70 нових послодаваца. Одржали смо два сајма запошљавања, у Зрењанину и Житишту, на којима је 379 лица нашло посао, 62 лица користило је програм стручне праксе, а преко 200 лица укључено је у програме приправника, стицања практичних знања, за запошљавање из категорије теже запошљивих лица, у обуке за тржиште рада и обуке на захтев послодавца, као и у јавне радове. Број пријављених слободних радних места у Зрењанину износио је око 2.500 - изнела је податке о запошљавању директорка Мијатовић. 
 
Још је рекла да се на евиденцији Филијале за запошљавање Зрењанин тренутно налази 611 особа са инвалидитетом, од тога 218 жена, као и да је у јануару месецу ове године запослено 15 лица која су била корисници новчане и социјалне помоћи.
 
Помоћник градоначелника Зрењанина Душко Радишић истакао је да се, после низа година, може рећи да тема незапослености више није најважнија у граду Зрењанину, и да је евидентно да ће у будућем периоду то бити још мање. 
- У протекле четири године у Зрењанину је отворено више од 5.000 радних места, а још око 2-3 хиљаде радних места биће отворено у наредном периоду, кроз инвестиције које су потписане и чија је реализација у току. Број незапослених лица је варирао у току прошле године, а радују нас и чињенице да поједине компаније и послодавци смањују број лица које раде преко агенција и примају их на стално запослење. То је важно и због кредитне способности запослених - рекао је Радишић и додао да највећи инвеститор, “Линглонг”, са кооперантима, планира запошљавање до 2.000 радника, али да је исто тако значајно и што постојећи послодавци проширују обим производње и број запослених, као и да обезбеђују превоз за раднике и до насељених места на територији града, али и суседних општина

Помоћник градоначелника Радишић: настављен тренд смањења незапослености у Зрењанину

Помоћник градоначелника Радишић: настављен тренд смањења незапослености у Зрењанину

- Неколико хала и објеката гради се у нашој индустријској зони, све ће то донети и нова запошљавања, а нове инвестиције доносе и нову инфраструктуру, у чему предњачи пројекат изградње ауто-пута до Београда и Новог Сада, који је вишеструко значајан. Он ће омогућити лакши долазак људи са стране да раде у нашем граду, али и нашим суграђанима који ће, због природе образовања или посла, радити у Београду или Новом Саду да могу да живе у Зрењанину и овде заснивају породице. У Зрењанину се тренутно гради око 500 нових станова који се унапред продају, и то је показатељ да су повећана примања и кредитна способност наших грађана - казао је Радишић и истакао одличну сарадњу Града Зрењанина и филијале Националне службе за запошљавање у Зрењанину. 
 
- Прошле године у посети филијали били су и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и градоначелник Чедомир Јањић и упознали се с добрим условима за рад и кадровским потенцијалом. У шали понекад кажемо да ће у будућем периоду морати да мењају делатност, али свакако ће увек бити неопходно организовати одређене обуке и преквалификације и то нам је такође значајно, јер излазимо у сусрет захтевима и потребама послодаваца - навео је Радишић. 
 
Поменуо је још да је Град Зрењанин за програм стручне праксе који ће се реализовати у овој години издвојио 8.100.000 динара.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5392/NSZ_Zrenjanin_0.jpg