Свечано додељене годишње награде Спортског савеза за 2019. годину, почаст спортским легендама

У Барокној сали зрењанинске Градске куће јуче је уприличена традиционална свечаност доделе годишњих награда Спортског савеза града Зрењанина, на којој су, по 14. пут, проглашени најуспешнији у 12 категорија, укупно 30 спортиста, спортских клубова, стручњака, судија, донатора, пропагандиста у спорту, а додељена су и посебна признања и награда за животно дело. На овогодишњи конкурс стигла су 62 предлога, а о најбољима је одлучивао Управни одбор ССГЗ. 
 
 
 
 
Посебну ноту свечаности дало је присуство три спортске легенде наше земље, тројице освајача златних олимпијских медаља - рвача Бранислава Симића, рукометаша Момира Рнића, као и одбојкаша Владимира Батеза, данас на функцији покрајинског секретара за спорт и омладину. Поздрављени су громким аплаузом присутних, а учествовали су и у церемонији доделе признања. Свечаности су присуствовали и представници локалне самоуправе, Средњобанатског округа, покрајинског и националног спортског савеза, Покрајинског завода за спорт и медицину спорта.
 
 
 
У име домаћина поздравио их је и честитао награђенима заменик градоначелника Саша Сантовац, истакавши да Зрењанин важи за град спорта, да у Спортском савезу има 180 чланица, са регистрованих чак 220 спортских клубова. 
- Није лако међу њима изабрати најбоље, многи су постигли добре резултате, многи заслужују награде, а наша је жеља да се што већи број деце бави спортом и да учествују у спортским дешавањима. 
 
Заменик Сантовац подсетио је и на улагања локалне самоуправе у спортску инфраструктуру, завршетак сала у насељеним местима, реконструкцију “Медисона” и Градског стадиона у Зрењанину, завршетак “Кристалне дворане” и добијање употребне дозволе за њу.
- Захваљујући Покрајинској влади и Управи за капитална улагања обезбедили смо највећи део средстава за реконструкцију Градског стадиона, с циљем да то не буде само фудбалски стадион, већ да га користе и други спортисти, посебно атлетичари. Овим улагањима верујем да ће Зрењанин добити можда и најмодернији стадион на територији Војводине, али је чињеница да улажемо и у мање средине, јер нема резултата без добре спортске инфраструктуре. Имамо такође и рекордан буџет у области спорта, из ког се финансира рад клубова и он ће ове године премашити 120 милиона динара - рекао је Сантовац и додао да су значајна очекивања од наших спортиста и на предстојећим Олимпијским играма, јер су се поједини зрењанински спортисти већ квалификовали за то велико такмичење.
 
 
Покрајински секретар за спорт и омладину Батез истакао је одличну сарадњу тог секретаријата с Градом Зрењанином и нагласио да је Зрењанин један од градова у који долази с највећим задовољством.
- То је град који деценијама промовише спорт и нашу државу на свим меридијанима, град који је дао олимпијске, светске и европске шампионе и град који и данас има значајна улагања у спорт и са највећим бројем спортских организација на територији Војводине. Покрајинска влада и ове године је одобрила средства у износу од 190 милиона динара за другу фазу реконструкције Градског стадиона и мислим да ће Град Зрењанин, завршетком тог посла, са реновираним “Медисоном” и “Кристалном двораном” постати град са најлепшим спортским комплексом у Србији - рекао је Батез и додао да су Покрајина и Град Зрењанин у протекле четири године заједнички реализовали преко сто пројеката у области спорта.

У име Спортског савеза града Зрењанина присутне је поздравио председник Рајко Петровић
 
 
 
За најуспешније спортисте у сениорској конкуренцији проглашени су члан Рвачког клуба “Пролетер” Мате Немеш и чланица Боксерског клуба “Петровград” Александра Рапаић. Најуспешнији јуниори су пливач “Пролетера” Марко Вујин и стонотенисерка “Баната” Анђела Менгер, док су међу кадетима награђени пливач “Пролетера” Огњен Ковачевић и каратисткиња “Задругара” Дуња Рајић
 
У категорији спортиста из неолимпијских спортова најбољи сениори су каратиста “Банатског цвета” Срђан Марић и чланица клуба борилачких спортова “Интернационал” Марина Ђекић, а код јуниора каратиста “Баната” Александар Јованов и куглашица “Кристала” Рената Бодо
 
 
 
Најуспешније спортске екипе су Рукометни клуб “Пролетер” и Женски кошаркашки клуб “Пролетер 023”, у сениорској, Мачевалачки клуб “Омладинац” и Стонотениски клуб “Банат” у јуниорској и Рвачки клуб “Пролетер” и Кајак клуб “Бегеј” у мушкој и женској кадетској конкуренцији. 
 
За најуспешнијег спортског стручњака проглашен је тренер рвача “Пролетера” Војислав Трајковић, а спортски радник је Милорад Јанков, дугогодишњи председник Шаховског клуба “Нафтагас” из Елемира. За изложбу и публикацију поводом 100 година рвачког спорта у Зрењанину награђени су некадашњи рвачки репрезентативци Војислав Матић и др Роберт Молнар. Биљана Манојловић заслужила је признање у категорији судија, у пливачком спорту.  
 
 
 
Истакнути члан Спортског клуба за децу и омладину са посебним потребама “Хенди спорт“ Филип Бартоле најуспешнији је спортиста с инвалидитетом, док је у категорији спортисткиња то признање добила стонотенисерка клуба “К2” Сања Мијатовић
 
 
 
 
“Персу маркети” награђени су у категорији спонзора-донатора, док је новинар портала “Зрењанински” Зоран Богарошки најбољи спортски пропагандиста. 
Посебна признања за допринос и популаризацију спорта припала су некадашњем кошаркашу Ђорђу Будимиру и боксеру Стевану Чизмићу, планинару Милојки Поноћко и новинару Николи Божовићу. Посебно признање за животно дело припало је некадашњој спортисткињи и истакнутом спортском педагогу Верици Ђукић. На крају свечаности, у име свих награђених, захвалио се Никола Божовић. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5510/NagradeSSGZ_0.jpg