Потписан тројни уговор у Министарству за бригу о селу - Земљорадничкој задрузи "Зрењанин" 13 милиона динара за набавку механизације и опреме у ратарству

Земљорадничка задруга “Зрењанин” добила је подстицајна средства од Министарства за бригу о селу у износу од 13 милиона динара, а у име Града Зрењанина тројни уговор потписао је у Палати “Србија” у Београду заменик начелника Градске управе Милош Королија. На свечаности одржаној у канцеларијама Министарства за бригу о селу, уговор је потписао и директор ЗЗ “Зрењанин” Дарко Гавриловић.
 
 
 
Намењена средства та задруга искористиће за набавку механизације и опреме у ратарству и то телескопског манипулатора, телехендлера, са припадајућом савременом опремом, у вредности набавке од 10,7 милиона динара и камионске, колске електронске ваге, вредне 2,3 милиона динара. Захваљујући министарству на добијеним средствима, директор ЗЗ “Зрењанин” рекао је да им овај вид подршке значи како би своје пословање подигли на један виши ниво.
“Имамо сопствену производњу, развијамо кооперацију са другим произвођачима, и овим ћемо моћи да наступимо на новим тржиштима и остваримо што бољу цену наших производа. Уз нову механизацију и опрему, задруга ће сопственим средствима финансирати изградњу складишта, а у плану је и запошљавање нових радника”, изјавио је директор Гавриловић. 
 
 
Након потписивања уговора са задругама, министар за бригу о селу Милан Кркобабић рекао је да је овим средствима још 57 "фабрика под отвореним небом" добило нови импулс за раст, развој и унапређење свог пословања, а јединице локалне самоуправе нове замајце привредног развоја.
 
У Палати “Србија” потписано је 57 уговора за доделу бесповратних средстава за унапређење пословања задруга из читаве Републике, тачније из јужне, централне, источне и западне Србије, као и АП Војводине и Косова и Метохије. Потпис на уговоре ставили су и представници јединица локалне самоуправе, дајући тако подршку реализацији овог програма од националног значаја на територијама својих градова и општина.
 
Комисија, на челу са проф. др Зорицом Васиљевић, је 1. новембра одобрила 57 захтева за бесповратна средства намењена унапређењу пословања 18 старих задруга, за које је издвојено до 15 милиона динара по задрузи и 39 нових задруга, којима је додељен износ до 7,5 милиона динара.

Тако ће наредних месеци своје пословање унапредити 15 ратарских, 21 воћарска, 6 сточарских, 4 повртарске, 4 виноградарске, 4 пчеларске, једна задруга која се бави производњом лековитог биља, а средства су ове године по први пут добиле једна туристичка и једна социјална задруга.
 
 
 
Према Уредби Владе Републике Србије, за Програм подршке развоју задругарства доделом бесповратних средстава за унапређење пословања и технолошки развој задруга издвојено је ове године 500 милиона динара, што укупно чини готово 2,2 милијарде динара уложених у задругарство у Србији од 2017. године, захваљујући Програму "500 задруга у 500 села“, насталог у сарадњи министра Милана Кркобабића и Академијског одбора за село на челу са академиком Драганом Шкорићем.
 
Извор и фото: Министарство за бригу о селу Републике Србије

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6300/Ugovor_zadruge_0.jpg