Градоначелник доделио уговоре о додели сеоских кућа за седам породица на основу конкурса Министарства за бригу о селу, до сада купљено 27 кућа у 13 насељених места

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура уручио је данас у Градској кући уговоре о додели сеоских кућа за седам породица на основу конкурса Министарства за бригу о селу.

 


То су породице Радул - Перлез, Мишкељин - Елемир, Милер - Михајлово, као и породице Бабин и Пецић-Николић - Томашевац, Сич и Узон - Параљов - Бело Блато.

 

 

До сада је, захваљујући средствима Министарства за бригу о селу куће добило укупно двадесет седам породица у тринаест насељених места на територији нашег града.

 

 

 

Данашње уручење уговора била је уједно и прилика за разговор са градоначелником током којег се могло чути да су породице заинтересоване и за конкурсе које спроводи Град Зрењанин, а који се односе на доделу бесповратних средстава за енергетску санацију породичних кућа, а посебно за оне из области пољопривреде -  за подизање и опремање пластеника за производњу поврћа, воћа, цвећа и расадничку производњу, органску производњу и пчеларство.

 

 

Градоначелник је након доделе уговора рекао присутнима да је куповина сеоских кућа једна у низу мера да се наша села оживе, а да је задатак кампање “Да нам села буду ближа”, коју са својим сарадницима спроводи, да се идентификују проблеми и обезбеде средства за њихово решавање, а самим тим створе и бољи услови за живот.

 

 

 

Подсетио је да је, од када је покренута акција Министарства за бригу о селу, у Зрењанину купљено 27 сеоских кућа у 13 насељених места и да је то знак да је она наишла на добар одзив и да имамо заинтересоване младе брачне парове за останак на селу и да наша насељена места живе.

 


- У то сам се уверио и обилазећи наша насељена места у оквиру кампање “Да нам села буду ближа”. У Михајлову и Лукином селу готово да и нема слободних плацева, у Орловату бележимо високе цене сеоских кућа са окућницом, а у Стајићеву и Ботошу имамо стабилизацију броја мештана, али и благи позитиван тренд када су у питању деца која иду у јаслену групу или полазе у први разред - казао је градоначелник Симо Салапура.

 

 

Истакао је и да ће Град Зрењанин покушати да кроз мере подршке пољопривреди, било да је реч о набавци пластеничке опреме, органској производњи, или подршци у пчеларству, додатно помогне њихов живот на селу и додатно оживи живот на селу.
- То ћемо чинити и још једним конкурсом који ће бити расписан у последњем кварталу ове године, за подршку женском предузетништву, за шта могу конкурисати и ове младе породице како би се економски оснажиле и свој живот на селу додатне обогатиле, а истовремено подигну и локалну привреду и села на виши ниво - рекао је Салапура.

 

 

До краја године, нагласио је, како је планирано буџетом, биће расписан и конкурс за доделу средстава за подстицај старих заната. 

Иначе, међу онима којима су данас уручени уговори је и четворочлана породица Милер из Михајлова који наводе да су задовољни и да планирају останак на селу будући да имају стални посао у Зрењанину и да тек сада не намеравају да одлазе из цвог села, баш као и породица Мишкељин из Елемира који у наредном периоду планирају да се на свом домаћинству баве пластеничком производњом поврћа и за то искористе субвенције Града. 

       

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6665/UGOVORI_SEOSKE_KUCE_00.jpg