Završna konferencija projekta „Uspostavljanje GIS centra u Zrenjaninu“

Juče je u zrenjaninskoj Gradskoj kući održana završna konferencija projekta „Uspostavljanje GIS centra u Zrenjaninu“ na kojoj su bili prisutni svi učesnici projekta i mnogi gosti. Projekat je realizovan u okviru programa Exchange 3 u gradu Zrenjaninu i partnerskim opštinama Novi Bečej, Žitište i Nova Crnja.

 

Konferenciju je otvorio zamenik gradonačelnika Zrenjanina i rukovodilac projekta Predrag Stankov, koji je naglasio da uspostavljanje GIS-a znači uštedu vremena i novca potencijalnih stranih investitora, pružajući brži, kvalitativniji i potpuniji uvid u dostupne parcele zemljišta, a s druge strane, komunalna preduzeća mogu povećati efikasnost, steći bolju koordinaciju i uvid u infrastrukturu bez puno papira.

 

     

 

Miodrag Bogunović, šef odeljenja za IKT Gradske uprave i koordinator projektne radne grupe predstavio je aktivnosti sprovedene tokom projektnog perioda kao i najvažnije rezultate naglašavajući da je glavni cilj uspostavljanje pouzdanog informacionog sistema lokalne samouprave, kako bi se omogućila efikasnija, ekonomičnija i modernija administracija gradskih resursa.

 

 

U ime Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i tima Exchange 3, Ivan Božović izrazio je podršku Gradu Zrenjaninu podsetivši da je program Exchange 3 finansirao EU, a sproveo SKGO, a usmeren je ka unapređenju kapaciteta i efikasnosti lokalnih samouprava u Srbiji.

 

 

Predstavljena su tri primera koja daju ideju i sliku suštine Geografskog informacionog sistema i mogućnosti korišćenja u praksi, kako zainteresovanim građanima, tako i profesionalcima u javnim preduzećima, poput „Čistoće i zelenila“, „Gradske toplane“ i industrijske zone Zrenjanina .

 

Kako je izjavio Dragan Radaković, šef odeljenja za projektne i informacione tehnologije Regionalne agencije za socijalni ekonomski razvoj Banata, novi projekti trebalo bi da očekuju na području GIS-a kao dalji i kontinuirani razvojni proces.

 

Geografski informacioni sistem - GIS je sistem za prikupljanje, obradu, analizu i predstavljanje satelitskih i drugih podataka o urbanizmu, prostornom planiranju, građevinskom zemljištu, komunalnoj infrastrukturi, životnoj sredini i drugim aspektima života i rada, koji se čuvao u papirnom obliku u digitalnom obliku. Platforma za budući razvoj GIS-a ostvarena je uspostavljanjem zajedničkog informacionog sistema na nivou lokalne samouprave Zrenjanin. GIS centar je sastavni deo Gradske uprave, Odeljenja za informacione i komunikacione tehnologije, a projekat je obuhvatio Internet umrežavanje GIS centra i 9 članova sistema (3 partnerske opštine, 5 lokalnih javnih preduzeća i institucija u Zrenjaninu).

 

 

Ovaj projekat je započeo 18. septembra 2010. godine, a završen 17. marta 2012. Potpisivanjem Međuopštinskog sporazuma o saradnji u razvoju GIS-a Grad Zrenjanin i partnerske opštine potvrdile su da su voljne zajednički raditi na zajedničkim interesima i jačanju međusobnih odnosa pružajući dobar primer regionalne saradnje u Srbiji.

 

Ukupna vrednost projekta je 309.188,08 evra, a finansiranje iz EU je 264.108.46 evra, a partnerske opštine 45.079,62 evra.