Gradonačelnik otvorio manifestaciju “Bal u Elemiru - Sremčevi dani” - Elemir ima čime da se pohvali

Gradonačelnik Simo Salapura otvorio je sinoć tradicionalnu manifestaciju “Bal u Elemiru - Sremčevi dani 2022” posvećenu velikanu srpske književnosti Stevanu Sremcu.

 

 

Obraćajući se sa bine postavljene u centru Elemira, gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što je u prilici da bude deo 17. izdanja "Sremčevih dana".

 


- Nadam se da ćemo iduće godine organizovati osamnaesto izdanje, da postanemo punoletni i verujem da ćemo uz podršku,  kao što je to sada slučaj, Grada Zrenjanina i Mesne zajednice "Elemir" koja ovu manifestaciju odlično organizuje dugi niz godina, uspeti da pokažemo zaista ono što Elemir baštini, a ima mnogo toga čime se  može pohvaliti, a naravno da u narednom periodu sve to podignemo na još bolji nivo - rekao je on.

 

 

Gradonačelnik je izrazio zahvalnost organizatorima na njihovom trudu da ova manifestacija istraje i uputio čestitke onima koji su osvojili nagrade na književnom konkursu.
Zahvalio je i žiriju na radu koji su uložili i trudnu da imamo izuzetno kvalitetne radove.

 


- Ono što ja volim da isteknem u Elemiru i uopšte, budući da smo bili Evropski grad sporta,  čestitka i fudbalskom klubu na ulasku  u viši rang, kao i mladim košarkašicama na osvojenim medaljama na državnom prvenstvu i na Sportskoj olimpijadi školske omladine Vojvodine. Nadam se da ćemo se sledeće godine opet družiti i opet gledati u još boljem ambijentu i još boljem zdravlju i u skladu sa tim proglašavam "Sremčeve dane" otvorenim - poručio je okupljenima gradonačelnik Salapura i poželeo svima da uživaju u programu.

 

 

 Prvog dana dodeljene su književne nagrade „Stevan Sremac" a gradonačelnik je iskoristio priliku da razgovara sa nagrađenima, članovima žirija i organizatorima.

Prva nagrada uručena je književnici Dragici Stojanović iz Zrenjanina za ciklus pesama „Živela sam kao Amiši”.

 

 

Druga nagrada pripala je autoru iz Elemira Stevici Šepri Mihajlovu za kolekciju fragmetarnih priča „D Studžis i punjene tikvice”, dok je treću nagradu osvojio Perica Markov iz Zrenjanina za satiričnu poemu „E moj mister skorašnji”, a članovi žirija odlučili su da pohvale priče „Skroz okolo” Ilije Bakića, „Mala poema o bezdušnosti” Milana Micića i „Bašta boje duše” Šimona A. Đarmatija.

 

 

Konkurs za Nagradu je realizovan u saradnji Mesne zajednice Elemir i Banatskog kulturnog centra u okviru manifestacije „Sremčevi dani – Bal u Elemiru 2022”. Žiri je radio u sastavu: Uglješa Šajtinac (predsednik), Srđan V. Tešin i Jelena Blanuša.

 

 

Pored dodele nagrada, prve večeri održano je i književno veče – portret pesnika Miroslava Aleksića. 

U sklopu ove manifestacije, organizovan je i kulturno - zabavni program.

 

 

Drugog dana manifestacije, 2 jula, od 18 časova održaće se Promocija Izabranih dela Bogdana Čiplića. Govoriće: Milana Poučki, Viktor Škorić i Radovan Vlahović. Nakon promocije biće otvorena i izložba sa kolonije karikature koja se tradicionalno održava u čast Stevana Sremca.

 

 

"Sremčevi dani – Bal u Elemiru" pokrenuti su u znak sećanja na čuvenog srpskog pisca Stevana Sremca, koji je deo života proveo u tom selu i posvetio mu delo "Bal u Elemiru – istinit događaj, epos u deset pesama sa slikama u tekstu". 
Svake godine, kroz književni konkurs, u Elemiru se okupljaju pisci kratke proze, pesnici, aforističari, kao i karikaturisti, u okviru jedinstvene Kolonije karikature, takođe nezaobilaznog dela manifestacije. 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6632/IMG_20220702_090640.jpg