Одобрено проширење слободне зоне у Зрењанину

Влада Републике Србије одобрила је проширење Слободне зоне Зрењанин са садашњих шест на 98 ха, што ће обезбедити повољније услове пословања за компаније које послују у Слободној зони. Заменик градоначелника Зрењанина Предраг Станков објаснио је да се Слободна зона сада проширује на три локације. Осим прве, где се налази „Колпа“, сада су отворене и индустријске зоне „Југоисток - Ечка“ и „Багљаш“.
- То много значи домаћим и страним инвеститорима који извозе своју робу. Да бисмо им омогућили ове повољне услове пословања морали смо да урадимо озбиљну студију и оправдамо такву одлуку - рекао је Станков. Студију изводљивости проширења зоне поднела је компанија са ограниченом одговорношћу „Слободна зона Зрењанин“ , коју су основале локална самоуправа и „Колпа Зрењанин“ још 2005. године.

 

 


Директор Слободне зоне Зрењанин Бранислав Малагурски каже да ово отвара нову прилику за повећање индустријских капацитета и пуне запослености радне снаге која је сада незапослена у граду.
- Десет компанија из индустријске зоне „Ечка“ биће у новој слободној зони, а немачка компанија „Draxlmayer“ у зони „Багљаш“, која планира да до краја 2012. има 1, 730 запослених, и запослиће још неколико стотина у следећој години - истакао је Малагурски.
Очекује се да ће, како каже, вредност инвестиције у Слободној зони ове године бити 21 милион евра, од чега се 15 милиона односи на "Draxlmayer", тренутно највећег војвођанског послодавца.

 

Директор "Draxlmayer" у Србији Миро Видошевић каже да је Компанија заинтересована за проширење пословања захваљујући повољним условима режима Слободне зоне.