Чађ као главни загађивач ваздуха у Зрењанину

Александар Мартон, председник Скупштине града Зрењанина, данас је имао састанак са Дејаном Јовановом, шефом одељења за заштиту и унапређење животне средине, када су разговарали о објављеним резултатима истраживања Института за јавно здравље Србије, према којима је највећа концентрација сумпор - диоксида у последњој години измерена у Зрењанину и Елемиру.

 

 

Дејан Јованов је рекао да је погрешна информација о овом гасу као најдоминантнијем загађивачу у зрењанинском окружењу јер је то ипак чађ.
- Концентрација сумпор-диоксида је релативно висока, али у стандардним границама прописа. Максимална дозвољена концентрација од 125 микрограма по кубном метру није прекорачена. Чађ је то што је највећи проблем у граду и микрочестице чађи, које долазе из саобраћаја и домаћинстава. Мере су показале да су од 365 дана прошле године током праћења ваздуха 153 дана показале пет пута већу концентрацију од дозвољених максималних - упозорио је шеф одељења за животну средину закључујући да је чађ главни проблем загађења ваздуха у Зрењанину. Према његовим речима, решење за то је паметни семафор, усмеравање тешких возила ван града, побољшање услова јавног превоза, али и гасификација домаћинстава.

Александар Мартон, председник Скупштине града подсетио је да се обележава Светски дан заштите животне средине, али да људи још увек нису довољно свесни овог проблема.

 

- Прописи о животној средини могу бити добри, али питање је колико их се крши и колико се кршења кажњавају. Сви ми можемо допринети даљем побољшању нашег окружења и криза не може бити изговор, јер не кошта нас ништа да пешачимо или возимо бицикл до посла, што је данас уобичајено у земљама ЕУ, а отпад се не сме одлагати на депоније. Надам се да ћемо данашњом активношћу макар и мало променити став о овом питању - рекао је Александар Мартон, који је 9. маја апеловао на грађане да се придруже пројекту „Очистимо Србију“, што ће, као и до сада, бити подржан од стране Града Зрењанина.