Реконструкција система грејања смањује губитке

Заменик градоначелника Саша Сантовац и директор Градске топлане Александар Старчевић обишли су данас место реконструкције магистралног вреловода. Реконструкција магистралног грејног вода спроводи се кроз програм KfW IV.

Ради се на деоници од 800 м од Улице Народне омладине до Улице Војводе Петра Бојовића, а извођач радова је конзорцијум "Страбаг" А.Г. из Аустрије и "Логстор" С.Р.Л из Румуније са кооперантима.

 

 

Заменик градоначелника Сантовац подсетио је да је Град Зрењанин заједно са Градском топланом ушао у програм KfW 2012. године укључујући комплетну реконструкцију магистралног цевовода.
- Морам да кажем да је укупна вредност радова, укључујући радове на топлани, седам милиона евра. Чињеница је да желимо да обезбедимо висококвалитетно грејање, а реконструкција ће смањити губитке на мрежи пружајући јефтиније грејање, што је основа свих ових радова - рекао је Сантовац.

 

 

Он је додао да ће Град Зрењанин умањити цену грејања уколико се цена гаса задржи на садашњем нивоу, тако да грађани могу да добију грејање јефтиније од прошле године.

 

 

Говорећи о реконструкцији, Александар Старчевић је такође истакао да је то наставак програма KfW и да би радови у тој улици требало да буду завршени до 20. јула.
- Након тога ће се реконструисати делови система на Багљашу и тада ћемо имати ефикаснији систем, а позивајући се на то, од Владе се очекује нови пропис који ће дефинисати ценовник грејања за градове. Уредба ће разјаснити све нејасноће - рекао је Старчевић и додао да ће сви радови бити завршени до почетка грејне сезоне.

 

 

 

Такође, Старчевић је потврдио могућност смањења цене грејања, од чак 15%, уколико се задрже тренутне цене горива и замолио грађане да буду стрпљиви, јер се такви радови изводе једном у 30-40 година.